Kirándulás

Kirándulós bakancslista az őszre

Mindenkinek mást jelent az ősz. Sokaknak a rövidebb nappalok és egyre hosszabb éjszakák nyűgét hozza el, másoknak a nem várt hűsebb, esős időt, néhányunknak pedig nem más, mint a hihetetlenül varázslatos színkavalkád, amit lássunk be, nehéz überelni. Nem érdemes begubózni, vegyétek elő a melegebb ruháitokat és cipőiteket, és induljatok kirándulni. Azért, hogy a mégis hová? kérdés ne legyen kérdés, nézzétek meg, mi a helyetekben merre indulnánk. Akár holnap. 😉 Szép őszt, élményekben és színekben gazdag kirándulásokat!

1. Irány a Balaton-felvidék!

Legyen szó akár Káli-medencéről, akár Badacsonyról vagy Tihanyról, az biztos, hogy a Balaton-felvidéken egyszerűen nincs rossz választás. Ugyanolyan élmény keresztül-kasul barangolni Tihanyban és körülötte (erről itt írtunk), mint túrázni a Badacsony-hegyen, felfedezni a magyar Provence településeit. Fölöttünk az ég, alattunk a föld, mellettünk (közelebb-távolabb) pedig a Balaton. Az turistaösvények rengeteg természeti látványosság, történelmi/kulturális emlék és borospince mellett haladnak el. Akár minden hétvégére találtok itt túraútvonalat, de ha egyet választhattok, nos akkor idén mondjuk legyen sokak nagy-nagy kedvence Szent György-hegy. 😉 Sőt, a nap végén le sem kell jönnötök a hegyről, szálljatok meg Hegymagason!

A szállásokért kattints »» ide «« !

Fotó: országalbum/DIA1965

2. Borkóstolás Palkonyán

Adott egy festői falucska a Villányi Borvidéken, ahol nem mellesleg kiváló borok is készülnek – azért ez nem egy rossz párosítás, ugye? 😉 Palkonya egy mindösszesen 370 fős kis település, ahol az 53 fehérre meszelt műemlék présház  mellett a lakóházak jó fele is műemlékvédelem alatt áll. A falu amennyire kicsi, annyira ért a vendéglátáshoz – keressétek fel az itt működő  gasztroműhelyeket, boros portákat, és megértitek miről beszélünk. A kulináris kalandok mellett pedig érdemes felfedezni a környéket is, felmenni szőlőhegyre, megpihenni a halastavak partján. Noha a szüreti fesztiválon idén már pont túl vagyunk, a Márton-napi hétvégét nyugodtan tervezzétek ide.

Palkonyai szállásokért kattints »» ide «« !

Fotó: indafotó/BallaBéla

3. Barangolás a nyúli pincesoron és környékén

Fogadjunk, hogy sokan nem is hallottatok még Nyúlról vagy a látnivalóiról. A település nincs messze Győrtől, autóval mindösszesen 20-25 perc alatt lehet elérni. Itt található a „Szurdik” (=szurdok), amely 650 méter hosszúságával és 20-25 méteres magasságával Közép-Európa egyik legnagyobb vízmosása, nem mellesleg megdöbbentően szép. Kevesen ismerik a látványos, löszfalba vájt pincesorát is, ahol a leghíresebb pince, a „Sárkánylik” valószínűleg több mint 500 éves. A nyúli szőlőhegyet sem érdemes kihagyni, sőt, ha már arra jár az ember fia/lánya, meg is szállhat ott.

Szállásokért kattints »» ide «« !

Fotó: wikipédia/Bárdos Dezső

4. Meghódítani a pilisi „egri várat”.

Ez az a kirándulás, ahová a nagymamától kezdve a csemetékig mindenkit vihettek magatokkal. A gyermekeket jó eséllyel már pusztán az a tény lázba hozza, hogy egy várhoz mentek, a nagyszülőket pedig az, hogy Gárdonyi regényének film változatát, ifjúságuk kultikus filmjét nem is Egerben, hanem itt forgatták. A “várrom” Pilisborosjenőtől kényelmes sétával nagyjából 20-30 perc alatt megközelíthető. Az út a Pilis festői tájain vezet: a közelben ott Nagy-kevély, a Kis-kevély és a Teve-szikla. Ha már pedig itt járunk, kár lenne elszalasztani az a csodálatos panorámát, ami a Nagy-Kevélyről (534 m) tárul elénk. A túra a Budapest közelieknek pedig – mondhatni – kötelező, de megéri messzebbről is útra kelni, még sietni sem kell, kényelmes és kellemes sétával (+ mászással is) egynapos program . 😉

Fotó: ezerízű élet

5. Felfedezni a lázbérci víztározót

Nem régiben egy teljes posztot szántunk a Bükk rejtett csodájának – ha eddig még nem tetted, itt olvashatod. Már nyáron megfogadtuk, hogy Lázbérhez még ősszel is vissza fogunk térni; olyan szépek lehetnek ilyenkor ott a fények, a fák, a víztükör. Gyalog és kerékpárral is jól bejárható, igazán családbarát környék rengeteg esőbeállóval, piknikező paddal és tűzrakó hellyel. Ide viszont nem érdemes egy napra jönni, és ha megunnátok a víztározót (amit garantáltan nem fogtok), akkor nincs messze sem Aggtelek, sem Szilvásvárad.

Szállásokért kattints »» ide «« !

Fotó: országalbum/Hegyeklánya

7. Irány Óbánya, a magyar Svájc!

Óbánya, a Mecsek sűrűjében megbújó csöppnyi egyutcás falu egyre több utazási ajánlóban tűnik fel. Egy falu, ahol valamilyen édesbús melankólia kapja el az embert. Micsoda hangulata van annak, amikor sétálsz nagy csendben a fehérre meszelt, tornácos parasztházak mellett, amelyek között ott rohan sebesen a patak. A település körül pedig számos túraútvonal halad,elvezetve a kirándulókat az Óbányai-völgy kis vízeséseihez (pl. az egyedülálló Ferde-vízeséshez, a Csepegő-sziklához), a festői Pisztrángos-tavakig, a nádasdi Réka-vár romjaihoz vagy épp Kisújbányáig, s azon túl a Cigány-hegyi kilátóhoz és Máré-várához. Mi ide sem egy napra mennénk.

Nézzétek meg az óbányai szállásokat »» itt «« !

Fotó: országalbum/GOMBA 68

8. Via ferratázni a Bakonyban

Manapság már nem kell külföldre utaznunk azért, hogy próbára tegyük magunkat egy vasalt úton. Valójában semmilyen sziklamászó tudásra nincs szükség hozzá, csak kellő bátorságra, jó kondícióra és a kötelező (!!!) felszerelésekre – beülőhevederre, kantárra és sisakra. Higgyétek el, olyan más így, egy sziklához simulva látni a természetet, a tájat: alattad a mélység, a fák, feletted még a hegyoldal és a kék ég. A legjobb hely, ahol via ferratás tapasztalatot szerezhetünk, a Bakony. Itt  Cuha-völgyben és és a cseszneki vár tövében is futnak különböző nehézségű utak. Ha csak az tart vissza, hogy bizonytalan vagy saját magadban, akkor van egy jó hírünk; szinte hetente indulnak szervezett sziklamászós túrák, csak be kell jelentkezned.

Fotó: országalbum/rosszqtya

9. Sütkérezni a tarcali bányató partján

Tokajról már mindenki hallott. Ha másért nem, akkor a borai miatt. A tarcali bányatavat viszont már jóval kevesebben ismerik (még a környéken lakók közül is), pedig nincs is messze Tokajtól és elképesztően szép. Olyan, mintha egy lagúna lenne. Maga a természet rakja a pontot az íre, hiszen gyönyörű színű tengerszemet szőlősorokkal hálózott hegyek, dombok veszik körbe. Ha Tokaj felé jártok, tegyetek egy kitérőt ide is – akár autóval, akár kerékpárral, akár gyalog. Mindenképp menjetek körbe a bánya peremén, ahonnan tiszta időben páratlan kilátás tárul elénk, és bambulhatunk a csodás zempléni hegyek felé, ameddig csak a szem ellát.

Fotó: panoramio

10. Várhódítás az ország legszebb panorámájáért

A bakancslista utolsó pontjával nem hagyjuk el az Északi-középhegységet. Úti célunk hazánk „legészakkeletibb” vára Füzéren. Nos, ez a hely ott szerepel Magyarország hét természeti csodája között, ezért nem is kétséges, hogy ha még nem láttátok, akkor ide el kell jönnötök még idén ősszel. Már az is lenyűgöző, amikor egyszer csak a távolban feltűnik a Várhegy és a tetején a 13. század óta büszkén álló vár. Aztán mikor odaérsz és felsétálsz a vulkáni kúp tetejére, majd megállsz a falak mellett és lassan körbenézel, elfog a határtalan öröm és büszkeség, hogy ilyen gyönyörű helyek léteznek nálunk. Ha pedig több erőtök és kedvetek van, a vár parkolójából induljatok el a Kis-Milic kilátójához is – korábban itt ajánlottuk már Nektek.

Szállásokért kattints »» ide «« !

Fotó: országalbum/HEGYEKLÁNYA

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!