52 hétvége 52 kaland

A Bükk rejtett csodája: Lázbérci-víztározó

Megesett már veletek, hogy lesett az állatok, mikor ráeszméltetek, hogy a fotón látható hegy/falu/város/táj Magyarországon van? Biztosak vagyunk benne, hogy, attól a helytől, amit most mutatunk Nektek, sokatoknak leesik majd az álla. Olyan érintetlen és olyan gyönyörű – és hál’ Isten, bizony – tényleg – Magyarországon van; csak úgy elbújik, hogy kevesen ismerik (illetve kevesen + a kéktúrázók). Mit mond Nektek azok a nevek, hogy Upponyi-hegység, Uppony, Dédestapolcsány? Na jó, segítünk: a Bükk északi részén járunk, nem is olyan messze Szilvásváradtól vagy épp az Aggteleki-barlangtól. Itt találjátok hazánk (valószínűleg nem túlzás, hogy) legszebb mesterséges tavát, a Lázbérci-víztárazót. Nincs mese, „52 kaland, 52 hétvége” – ebből az egyiket foglaljátok le Lázbércnek!

Fotó: ervzrt.hu

A Lázbérci-víztározót erdős hegyek ölelésében, Uppony és Dédestapolcsány között találjátok. A víztározót a 60′-as években hozták létre, talán még csak nem is sejtve, hogy 50 évvel később hazánk egyik legszebb helyévé válik. A tó Y-alakú, teljes vízfelülete mintegy 77 hektár, átlagos mélysége 7,5 méter. Gyalogosan, kerékpárral mindkét település felől jól megközelíthető; szuper kirándulóhely 0-99 év között bárkinek, aki szereti a nagybetűs csendet. Igazán családbarát környék esőbeállókkal, piknikező padokkal, tűzrakó helyekkel.

Fontos és nem lehet elégszer hangoztatni, hogy a víztározó és környéke természetvédelmi terület (Lázbérci Tájvédelmi Körzet) része. Horgászni engedéllyel lehet, de fürdeni szigorúan tilos.

Fotó: panoramio

Mindenkinek, aki szemet vetett a Lázbéri-víztározóra és több napot szeretne a környéken eltölteni, van egy jó hírünk. Még az ilyen eldugott csodák közvetlen közelében is találunk remek szállásokat, Dédestapolcsányon ITT, Upponyon ITT tudtok megszállni.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

Kiemelt fotó: országalbum/KISBENCE0612