52 hétvége 52 kalandKirándulás

Fedezzétek fel Tapolcát, a Balaton északi kapuját

Szerepelt-e valaha Tapolca a bakancslistátokon? A magyar Provence (azaz a gyönyörű Káli-medence) kapuja ez a bájos kis település, amely mellett valószínűleg többen csak úgy betérés nélkül elutaznak, amikor a Balaton északi partját fedezik fel. Azért, hogy legközelebb ez ne így legyen, néhány pontban összefoglaljuk Nektek, mit rejteget Tapolca, a barlangok és vizek városa – aztán persze lesznek fotók is.

  1. Amiről biztos hallottatok már, az a tavasbarlang és csónakázó tó. Tudtátok, hogy Tapolca alatt húzódik az ország negyedik legnagyobb barlangrendszere?
  2. Lenyűgöző a Malom-tó és környéke. Magas kőfalak, régi épületek, itt erednek azok a források is, amelyekről lényegében a város a nevét kapta. Toplica, szlávul annyit tesz: meleg víz. A tó vize egész évben kellemesen meleg, télen sem fagy be. A tó körüli sétányon haladva azt érzi az ember, hogy az ország egyik legszebb helyére csöppent.
  3. Érdemes megtekinteni a főteret a Szentháromság-szoborral, ami csak néhány lépésre van a Malom-tótól, valamint megkeresni az egykori vár romjait (a vár alapjai a 15. században épültek)
  4. Tegyetek szobortúrát! – a városban Marton László több köztéri szobra helyet kapott, de számos más alkotással is találkozhattok.
  5. Tapolca két temploma is érdekességet tartogat: a katolikus templom a 13. században épült, később gótikus, majd barokk stílusban építették át; a református templom a kalotaszegi templomok stílusát követi, 1936-ban emelték.
  6. Egy nagy érv a város mellett, hogy talán a legjobb kiindulópont egy balaton-felvidéki csillagtúrához. Könnyen és gyorsan elérhető innen Salföld, Szigliget, Hegyestű, Nagyvázsony és még megannyi látnivaló…

Tapolcán szálláshelyekből sincs hiány. Ha nem csak átutaznátok, hanem elidőznétek itt, vagy épp innen fedeznétek fel a Balaton szépségeit, nézz szét a szállások között: ITT.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Kiemelt fotó: országalbum/DIA1965