52 hétvége 52 kaland

7 mesés téli kirándulóhely Magyarországon

Van valami különleges egy téli kirándulásban. A természet mintha sokkal nagyobb erővel szippantaná be az embert, s legyen bármilyen fogcsikorgató hideg, örök szövetséget köttök egymással. Te, a hideg és a látvány (no meg persze a szívmelengető pálinka és helyettesítői ;)). A hó egyébként is mindent megszépít, a szántóföldektől kezdve a romos épületeken át a(z omladozó) templomtornyokig. A téli táj nem lehet nem szép, sőt… kevés hozzáfogható van. Készítsétek elő a meleg ruhákat, kesztyűt, sálat és zoknit, itt az idő, hogy útnak induljatok! A legszebb téli kirándulóhelyek következnek.

Upsz, próbáld meg újra!
Úton a Megyer-hegyi tengerszem felé

1. Megyer-hegyi Tengerszem

Aki követi az írásainkat, láthatja, hogy ahol tudjuk, mindig megmutatjuk nektek ezt a kis hegyi tavat, a Zempléni-hegység (egyik) legszebb természeti csodáját. Sőt, már beszámoltunk Nektek egy téli túránkról is, amikor térdig érő hóban jártuk be a Tengerszemet és környékét. Erről ITT olvashattok, most csak annyit súgunk: lenyűgöző (az előbbi képen a hegyre induló utat láthatjátok).

Találd meg a szálláshelyedet: ITT!

2. Felsőtárkányi-tó

Felsőtárkány egy igazi elbújós hely a Bük ölelésében, sok tanösvénnyel, látnivalóval. Már akkor is feltöltődsz, ha csak sétálsz a felsőtárkányi utcákon és nézed a házakat, a tájat, érzed a csend erejét és a természet energiáját. Van itt barokk templom, várrom, bővízű forrás, de a pontot az i-re a település fölött lévő tó adja. Jártatok már itt?

Szállásért kattints: IDE!

Felsőtárkányi-tó
Fotó: országalbum

3. Somló

A téli Somló tavaly lopta el a szívünket, akkor gyorsan írtunk is Nektek róla Somló a legkisebb borvidék tele meglepetéssel címmel (kattints a címre, ha elolvasnád). A szőlősorok a vár felé vezető úttal, a kör panoráma a hegy tetejéről és maga a vár is lenyűgöző, hát még hóban.

Találd meg közeli szálláshelyedet: ITT!

Somló-hegy

4.Kékes-tető

Az ország legmagasabb pontján mindenkinek járnia kell, legyen tél, ősz, nyár, tavasz. A helyetekben mi legalább egy hétvégét szánnánk a havas Mátrára, ahol a síelés,szánkózás, hógolyózás, hosszabb-rövidebb barangolások mellett útba ejtenénk a Kékest is.

Válogass a mátrai szállások közül: ITT!

Kékes-tető
Fotó: országalbum

5. Vácrátóti arborétum

Egy kirándulásos, ajánlós posztból sem hiányozhat valamelyik hazai arborétum. Most a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertre esett a választásunk, ahol a Sziklás-tó és a Sződ-rákos patak menti 120 éves vízi malom ilyenkor különlegesen szép sétára hív.

Találd meg környékbeli szálláshelyedet: ITT!

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót
Fotó: indafotó/miki3d

6. Lázbérci-víztárazó

A Bükk rejtett csodája, hazánk legszebb (mesterséges) tava Uppony és Dédestapolcsány között található. Ha olyan látnivalót kerestek, ahol a csöndnek ereje van, a környezettől pedig leesik az állatok, akkor ezt a víztárazót válasszátok.

Közeli szálláshelyedet válaszd ki: ITT!

Lázbérci-víztárazó
Fotó: mapio.net

7. Pityerszer

Az Őrség lépten-nyomon egy csoda. Dimbek-dombok, erdők, tavak, templomok, műemlékek,  csodálatos régi házak. Aki már járt itt, nem kell meggyőznünk arról, hogy télen is kihagyhatatlan. Aki még nem, kezdje Pityerszernél és megérti, miért mondjuk ezt. (Az, hogy az épületek télen zárva vannak, senkit ne tévesszen meg, körülöttük még nyugodtan lehet sétálni.)

A legjobb őrségi szállásokat ITT találod. 🙂

Fotó: orseg.info

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

A képeket minden esetben, amikor nem tüntetjük fel a forrást, mi készítettük. Kérjük, hivatkozz, ha felhasználod ezeket. 😉