52 hétvége 52 kalandKirándulás

Hóvirágmezők Magyarországon

Reggeli madárcsicsergés és hóvirág – nekünk ezek (ketten így együtt) a tavasz első reményteljes hírnökei. Nincs is szebb a szép lassan ébredező természetnél és jobb annál a hamisíthatatlan friss illatnál, ami ilyenkor az erdőbe vagy mezőre lépve megtölti az orrunkat, feltölti az elménket. Idén pedig különösen hamar nyitogatja szárnyait a tavasz, s sok helyen már az első hóvirágok is kibukkantak a földből. Magyarországnak több olyan szeglete van, ahol valamikor február és április eleje között hóvirágtengerré változik az erdő, a rét, a patak partja vagy épp a turista út két oldala. Adunk Nektek 5 + 1 tippet, ha olyan helyen nyitnátok meg az idei kirándulószezont, ahol hóvirágmezőkön át vezet az utatok.

1) Alcsúti Arborétum

Ha hóvirágról van szó, akkor sokaknak az Alcsúti Arborétum jut egyből eszébe. Nem hiába, hiszen itt több mint 2 és fél hektár területen virágzik a hóvirág (7 fajnak 24 fajta) tengernyi sokasága. Március 1-től 10.00-18.00 között a hóvirágünnep keretében Ti is megtekinthetek Magyarország legnagyobb hóvirágszőnyegét, a virágzás kb. 4-5 hétig tart.

Alcsúti Arborétum hóvirágmezeje
Fotó: országalbum/patris88

2) Vácrátóti Botanikus Kert

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben már január közepén megjelentek a tavasz első hírnökei. A kert, amely hazánk leggazdagabb élőnövény gyűjteményével bír, minden évszakban szemet gyönyörködtető sétára hívja a látogatóit. Azt, hogy melyik hónapban épp melyik növény virágzik, itt tudjátok megnézni. Az arborétum március végéig 8.00-16.00 között látogatható, utána 18.00-ig. (Egyébként tökéletes randihely 😉 ).

3) Kámoni Arborétum

Ha láttatok már csodálatos tavaszi virágmezőt, akkor a szombathelyi arborétumé az!!! Csodálatos látvány, amikor a hóvirág még, a krókusz már kibújt és virágot bont. Nézzétek csak…Az arborétum 10.00-19.00 között látogatható. Ha néhány hét múlva Szombathely környékén jártok, feltétlenül térjetek be!

Fotó: facebook/Kámoni Arborétum , Szombathely

4) Balaton-felvidék – Nagyvázsony

Tavaly márciusban, mikor a Csicsói erdészháztól kirándultunk Nagyvázsony felé, gyönyörű hóvirágos túraútvonalon vezetett az utunk. Még mindig élénken előttem van, ahogy a középkori romokat bevirágozták ezek az apró hófehér tavaszhírnökök. Akkor és ott, mintha megállt volna az idő, valahol a tavaszi újjáéledés és elmúlás csendes „kongása” között. A túrabeszámolót itt tudjátok elolvasni: Balatoni romok és hóvirágmezők.

hóvirágmező Balaton-felvidéken

5) Lébényi erdő

Lébényről már írtunk Nektek a grandiózus 13. századi temploma kapcsán. A Győr közelében lévő települést azonban tavaszonként nemcsak a Szent Jakab-templom miatt érdemes felkeresni, hanem a hóvirág tanösvény miatt is. Ami még mellette szól, hogy bár a környékbeliek egyik kedvenc kirándulóhelye az erdő, mégsem fogtok tömegekkel találkozni.

+1 Adonyi-sziget

Adonyi-sziget, hóvirágtenger, csend, felfrissülés. Budapestiek, jó hírünk van! Ti sem maradtok ki a jóból. A Csepel-sziget déli részére kell csupán mennetek, majd az adonyi buszmegállótól elindulni a nagy hóvirág-felfedezésre.

Fotó: országalbum/Pikola Zsuzsa

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

A képeket minden esetben, amikor nem tüntetjük fel a forrást, mi készítettük. Kérjük, hivatkozz, ha felhasználod ezeket. 😉