Sajtóközlemény

Megrendült-e a belföldi turizmus? A SzállásKérés.hu friss elemzése a nyári utazási trendekről

A SzállásKérés.hu, Magyarország egyik szálláskereső portálja, publikálta az idei év belföldi utazási trendjeit, illetve a cégvezető, Leskó Dániel szakértő elemzését, amelyek – figyelembe véve a gazdasági folyamatokat – érdekes árnyalatokat mutatnak.

A legszembetűnőbb változás a belföldi foglalások számának jelentős csökkenése: mind az év első felében, mind a nyári szezonban mintegy 15-16%-os visszaesés mutatható ki. Várható viszont, hogy az előfoglalások alapján az év hátralévő részében már javulni fognak a mutatók, a jelenlegi adatok ugyanis csupán 6%-os csökkentést prognosztizálnak..

Az utazások számának csökkenése nem von maga után ugyanilyen mértékű bevételcsökkenést. Ennek oka, hogy az 1 éj/fő-re vetített átlagos szállásköltség az év első felében 24%, míg a nyári szezonban 17%-os növekedést mutat (lényegében a szállásdíjak éve inflációja). A tendencia itt is javuló, az előfoglalások már csak 9%-os árnövekedést jeleznek az év hátralévő részére.

Összesítve tehát látható, hogy a foglalások számának erőteljes csökkenését jelentősen kompenzálja a szállásköltségek emelkedése, ugyanakkor kicsit árnyalja a képet, hogy a vendégek a nyári időszakban némileg rövidebb időszakokat (átlagosan 6%-os csökkenés) foglaltak a tavalyi év hasonló időszakában tapasztaltakhoz képet. Így míg az év első felében még nőtt a szállások nominális bevétele (+8%), addig a nyári szezonban már csökkenés (-9%) tapasztalható – ez utóbbi különösen fájdalmas pont, hiszen az éves forgalom minimum felét, de sok esetben még ettől is többet, ebben a hat hétben realizálnak a szálláshelyek.

Leskó Dániel, a SzállásKérés.hu Kft ügyvezetője az adatok mögötti összefüggéseket a következőképp értékeli:

  • A 2022-es év egy erős bázisév – mivel ekkor belföldön már korlátozás nélkül lehetett utazni, de külföldön még nem minden irányba –  ez a tény mindenképp a belföldi utazásokat erősítette ebben az évben, ugyanakkor negatívan hatott a 2023-as évre, mikor már – több év után – ismét szabadon és korlátozás nélkül lehetett külföldre utazni. 2023-ban sokan évek óta először jutottak külföldre, ezzel csökkentve a belföldi utazások számát.
  • A romló gazdasági környezet (különösen a magas infláció és az ehhez kapcsolódó reálbér csökkenés) szűkítette azon családok körét, akiknek belefér egy néhány napos nyaralás “luxusa”.

Az idei év adatainak elemzése a tavalyi év hasonló időszakát alapul véve, az alábbi három időszakra bontva történt: év első fele (január 1 – június 30), nyári főszezon (július 1 – augusztus 20), előfoglalások (augusztus 21- december 31):

IdőszakFoglalt éjszakák számának változásaEgy fő egy éj árának változásaTeljes foglalási összeg változásaFoglalások számának változása
Január 1 – június 303%24%8%-15%
Július 1 – Augusztus 20-6%17%-9%-16%
Augusztus 21 – December 31-3%9%-3%-6%

Megjegyzés: Az adatokat 2023. augusztus 21-én rögzítettük, és azok a SzállásKérés.hu saját adatain alapulnak. Csak a belföldi vendégek által, belföldi szállások foglalását tartalmazzák – azon desztinációk, illetve szálláshelyek, ahol jelentős a külföldi vendégek száma, ott ettől eltérő adatok, trendek is elképzelhetőek.