52 hétvége 52 kaland

Ezért a templomért megéri útra kelni: a lébényi Szent Jakab-temlpom

Nem is olyan régen, már áradoztunk Nektek arról, micsoda templomok vannak Magyarországon. Az „52 hétvége, 52 kaland” rovat ismét egy lélegzetelállító műemlék templomot ajánl figyelmetekbe, Lébény őrét, a 13. században épült egykori apátsági templomot. Nézzétek, hát nem olyan, mintha a messze híres jáki templom ikertestvérét látnátok? Ha Győr környékén jártok, kötelező felkeresni!

Szent Jakab-templom, Lébény
Fotó: mapio.net/horogszegi.tamás

A Szent Jakab-templom 800 év emlékét őrzi méltóságteljesen, szilárdan; az első írásos forrás, amely az épülethez kapcsolódik 1199-ból való (és mint Benedek-rendi apátság hivatkozik rá). A templomot nem kímélték sem a tatár sem a török pusztítások, 1841-ben leégett. Mai formáját a 19. században nyerte el, ekkor egy bécsi építész, Artur Essenwein vezetésével sor került mind a belső, mind a külső rekonstrukciójára.

Körülötte és benne megáll az idő. A hatalmas faragott falak, a díszített kapuk, a gyönyörű belső a díszes oszlopfőkkel, keresztboltozatokkal és a fából faragott oltárokkal mindenkit elcsendesedésre intenek.

A Szent Jakab-templom és Látogatóközpont ma szeretettel várja a zarándokokat és mindenkit, akik egyszerre szeretnének gyönyörködni és elmélyülni hazánk egyik legszebb emlékében.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

Kiemelt fotó: mapio.net