Kirándulás

A tákosi mezítlábas Notre-Dame

Sok templom van Magyarországon, amelynek megtekintését kötelezővé kellene tenni. A bélapátfalvai, csempeszkopácsi, veleméri mellett például a beregi falu, Tákos aprócska „mezítlábas Notre-Dame”-ját is. Hogy miért? Többek között ezért is…

Tákos, mezítlábas Notre Dame

ANNO 1766-BAN, DIE 30 JUNY

Idén 252 éve annak, hogy megépült Tákos református temploma. Úgy tartják, hogy a templom a falu összefogásával épült akkor, amikor Mária Terézia rendeleteivel ellehetetlenítette újabb református templomok emelését (nem használhattak követ és téglát). A falu lakossága viszont építkezésbe fogott, abból, amiből sok volt a környéken: fából és sárból.

A templom alapját malomkövek adták, szerkezete favázás, a vázak között paticsfallal (az oszlopok közét vesszővel befonják, majd agyaggal mindkét oldalról betapasztják), tetején zsindelytetővel; padlója „csak úgy” mezítlábasan döngölt agyag. Így már érthető honnan ered a mezítlábas Notre-Dame elnevezés. A templomhoz tartozó eredeti stílusában felújított fatorony 16 méter magas, galériás.

Ami pedig még különlegesebbé teszi Tákos szimbólumát, a gyönyörű festett (virágmotívumos) fakazettás mennyezete, a szószéke, a karzat, a szép berendezés és az a leírhatatlan hangulat / érzés / nyugalom, ami elfog mindenkit, amikor belép az ajtaján. Nem hiába keresik fel egyre többen már külföldről is.

Ez a kis templom, aminek akár saját kezeddel eléred a mennyezetét, kiállta az idő, történelem és természet kihívásait, többször is renoválásra szorult, de hűen őrzi eredeti formáját. Ha lehetőségetek van rá, tényleg nézzétek meg, minél előbb.

Ha szívesen hallanátok több információt,  látnátok több képet a „mezítlábas Notre Dame”-ról, nézzétek meg ezt a videót.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Fotók: orszagalbum/Pikola Zsuzsa; takos.hu, pinterest