KirándulásProgramajánló

A Megyer-hegy csodája télen is kihagyhatatlan

A Megyer-hegyi tengerszemet soha nem lehet megunni. Jártunk már ott tikkasztó nyári melegben, kellemes őszi napon és csöpörgős, szeles tavaszon is. A kis tó mindannyiszor új arcát mutatta nekünk, mi pedig nem győztük csodálni a felfelé utat övező szőlőbirtokokat,  a tengerszem vadregényes környezetét, s a víztükörből magasodó (néhol 70 méter magas) sziklafalakat. A hétvégén Sárospatakon jártunk, így útba ejtettük a téli tengerszemet is, s milyen jól tettük: napsütés, mindenütt hó és csend, a tengerszem befagyott – jó kis téli túrában volt részünk.

A tengerszemig vezető út egyáltalán nem megterhelő (még hóban sem). Autóval a hegy lábáig tudunk menni, onnan kb. 45 perc alatt kényelmesen fel is érünk a hegy tetejére – mi Sárospatak felől mentünk. A tó nem valódi tengerszem, hanem emberkéz alkotta, pontosabban malomkőbányászat eredménye. A bányászmunka a 15 századtól kezdve egészen 1907-ig folyt, azóta a fejtési gödörben helyenként 6,5 méter mély csapadék víz gyűlt össze.

A tengerszem igazán kirándulóbarát hely: a magasabb pontokon végig korlátok vezetnek, így jól és biztonságosan körbe lehet sétálni a tó körül – egészen a sziklák szélén -, még nagy hóban is – akár gyerekekkel együtt.

S miközben le-föl sétálgatunk belecsöppenünk a múltba; utunk elvezet a hegybe vájt bányászlakok előtt, rábukkanunk egy-egy félig kész malomkőre és végül azon az ösvényen találjuk magunkat, amelyen egykoron a malomköveket görgették ki. Ez az ösvény minket most közvetlenül a befagyott tóra vitt, így lehetőségünk volt arra, amire eddig még sosem, hogy belülről, a hegy gyomrából tekintsünk kifelé, fölfelé. (Ez még úgy is nagy élmény volt, hogy megálltunk a tó szélen, szinte a falaknál.)

De nem is mesélünk többet… a képek magukért beszélnek – túrára fel! 😉

Uppsz, próbáld meg frissíteni az oldalt!
Ez már a túra vége, a háttérben felsejlik Sárospatak.

Sárospatak környékén csak úgy sorakoznak a szebbnél szebb látnivalók – köztük a tengerszemmel. Érdemes egy hétvégét vagy esetleg több napot is ezek felfedezésére szánni, ehhez a legjobb szállásokat itt találja.