GasztroKirándulásProgramajánló

Bor, mámor, Tokaj-Hegyalja

Bizony, a hétvégén hideg lesz… de ez ne riasszon el senkit attól, hogy kilépjen az otthon melegéből, sőt, hogy elutazzon egészen Tokaj-Hegyaljáig „vincézni”. Az év első borászünnepe, a borászok és szőlészek védőszentjének, Vincének a napja (január 22.) ugyanis idén hétvégére esik, a bor- és szőlőszentelés mellett felkínálva sok-sok evős-ivós-sétálós-jó kedvet ígérő programot. S ha már ott jár, ne felejtse el az időjárás alapján megjósolni az ez évi bortermést – mi pedig nagyon reméljük, hogy addig a köd is odébb áll, hiszen ahogy a népi jóslat mondja: „Ha fénylik Vince, megtelik a pince./ Ha csepeg, csurog, kevés lesz a borod.”

A kép forrása: itt.

Vince-napi szőlő- és borszentelés Tokajban

Mikor? Január 21. 10:00

Hol?  Szerelmi Pincesor

A program Tokajban 10 órától kezdődik, ahol a szőlő- majd borszentelés után csekély összeg (800 Ft) fejében gazdag disznótorossal várják a vendégeket. Délután (13:00-17:00) félóránként sétáló borkóstolók indulnak: összesen 8 pincészetben járhatunk – pl. a Rákóczi Pincében, Erdős Pincében és Borgalériában is –, s arra is lesz lehetőség, hogy személyesen találkozzunk a borászokkal. A sétára a „belépő” 1000 Ft, amit a helyszínen lehet majd megvásárolni.

Vince-napi Áldomás – tállyai gasztrohétvége

Mikor? Január 20-22.

Az Oroszlános Borvendéglő nem tette alacsonyra a mércét és egy három napos gasztrohétvégét szervezett a látogatóknak, mely során Ön is végigkísérheti a bor útját a szőlőföldektől a terített asztalig. A hétvégi csomag mellett (vagy helyett) a szombati napra külön jegyek is vásárolhatóak. Az biztos, hogy aki ellátogat Tállyára sem unatkozni, sem éhezni-szomjazni nem fog, hiszen a délelőtti panorámás dűlőtúra, illetve a délutáni szőlővessző-szenteléssel egybekötött pincetúra előtt is, után is bőséges lakomán vehetünk részt – csak ízelítőül a borvacsora menüjéből: grillezett sertés szűzpecsenye, libamájas barnamártás, kakukkfüves graten burgonya, amit borhabos képviselőfánk követ …

Borünnep Mádon

Mikor? Január 21. 10:00

Hol?  találkozó a Szent Tamás dűlő tetején (ha pálinkát is szeretne előtte kóstolni, akkor a Nőtelen háznál 9:30-kor)

Mádon négy pincészet – Holdvölgy, Szent Tamás, Zsirai és Demetervin – szervezésében tartják a borünnepet. A nap a tőkék megáldásával és szőlővessző vágással indul. A hagyomány szerint a levágott vesszőket meleg szobában vízbe kell állítani, hogy kihajtsanak, a hajtások mennyisége pedig meg fogja mutatni, milyen nagy termésre számíthatnak a gazdák az adott évben. Némi forralt borozás után kezdetét veszi az egész délutánt kitöltő pincelátogatás, amely során összesen 12 bort kóstolhatunk meg. Közben – persze – ebéd, majd a program zárásaként vacsora. A teljes program ára 6000 Ft.

A kép forrása: itt.