52 hétvége 52 kaland

3+1 magyarországi vízesés, amit látnotok kell

A lillafüredi vízesést, a Fátyol-vízesést a Szalajka-völgyben vagy a Rám-szakadékot bizonyára sokan ismeritek; ha élőben még nem is láttátok ezeket, akkor képekről, útikönyvekben biztosan, hiszen hazánk legszebb látnivalói között vannak. Az már érdekesebb kérdés, hogy vajon fel tudtok-e sorolni más hazai vízeséseket? Mert bizony találhattok még jó párat, csak nem biztos, hogy mindegyiknek egy oldalt szán az útikönyv. „52 kaland, 52 hétvége” rovatunk új posztjában 3 + 1 tippet adunk Nektek ahhoz, merre induljatok, ha szép vízeséseket szeretnétek látni. Ezek egyike sem grandiózus vagy messziről zúgó – mint a fentiek vagy épp ausztriai rokonaik -, de egytől egyig különlegesek és lenyűgözőek…és a mieink. 😉

1. Az óbányai Tündérlépcső avagy Ferde-vízesés

A Kelet-Mecsek gyöngyszeméről, Óbányáról nem lehet nem szuperlatívuszokban beszélni. Gyönyörű a falu, gyönyörű a környezete, a helyetekben ide nem is egy-két napra utaznánk, hanem legalább egy hétre. A túraútvonal, amely elvisz a Ferde-vízesés a falu belsejéből indul, elhalad pisztrángos tavak mentén, kíséri a patakot a partján aztán benne is vezet. A Tündérlépcsőn valóban ferdén folyik át a patak, a lépcsős szerkezet kréta kori vulkanikus tevékenység eredménye.

Fotó: mapio.net/Anita Kovács-Tóka

2. Az Ördögmalom-vízesés Visegrádnál

Visegrádról a piros jelzésen indulva csak 2,5 km-t kell megtennünk ahhoz, hogy elérjünk a Malomkerti-völgy talán leglátványosabb részéhez, az Ördögmalom-vízeséshez. Itt a patak mintegy 25 méter hosszan bukik alá az évezredek óta formált kis medencéjébe. Aki még ennél is kevesebbet szeretne sétálni, akár autóval is érkezhet a vízeséshez.

Fotó: indafotó/solio

3. A bakonyi Római-fürdő

A Bakony legvarázslatosabb részén járunk Bakonynána közelében (pontosabban a Gaja-szurdokban), ahol a vízesés a sziklák alatt természetes medencét formáltak. A Római-fürdőt a legegyszerűbben kék jelzésen érjük el. Neve arra utal, hogy már a rómaiak is fürdőhelyül használtak – erre azonban nincs semmilyen bizonyíték, de jól hangzik. 😉

Fotó: mapio.net/Pinke László

+1 A Solymáron megbújó Jegenye-völgyi vízesés

A solymári vízesés az egyetlen vízesés a Budai-hegységben, ahol a Paprikás-patak 4-5 méter magasról hull alá. Bátran induljatok ide kisbabákkal – akár babakocsistul is. A közelben könnyen lehet parkolni, a vízesés után pedig még bátran haladhattok tovább az erdei úton.

Fotó: wikipédia/Szenti Tamás

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

Kiemelt kép: Ördögmalom-vízesés, Indafotó/solio