52 hétvége 52 kaland

Legszebb túrák a Magas-Tátrában: a Tengerszem-csúcs

Képzeld csak el, hogy néhány óra autózás után ott állsz a Magas-Tátrában, gyönyörű csúcsok Tőled jobbra is, balra is, minden növény élénkzöld, amerre a szem ellát, lila virágoktól pompáznak a mezők, s itt-ott a távolban felbukkan egy vízesés. Pontosan ilyen elképesztően szép most a Magas-Tátra, így egy-kettő elfeledteti az emberrel az egy napos kiruccanás minden nyűgét (pl. a korán kelést), s hogy este még vár rá a hazaút is. Aki szeret túrázni, aki szereti a kihívásokat, annak nem szabad kihagynia sokak – méltán – nagy kedvencét, a Tengerszem-csúcsot, vagy ahogy a helyiek ismerik: Rysyt. Adjatok egy hétvégét a Magas-Tátrának, adjatok egy hétvégét a Rysynek!

Útvonal:

A túra hossza csaknem 20 km, kényelmes tempóban 8-9 óra. A Csorba-tó mellől (1350 m) a piros jelzésen indulunk felfelé, kellemes emelkedés, majd ereszkedés után érkezünk a Poprádi-tóhoz. Aki szeretne már itt tud pihenőt tartani, hogy teljes erővel tudjon nekivágni a vég nélküli emelkedésnek. A Poprádi-tótól rövid ideig kék jelzést követjük, majd újra a pirost. A vonalvezetés amennyire csak lehet, nagyon barátságos (nekünk a kedvencünk a szerpentines-patakátkelős-hidas rész volt), végig pazar a kilátás. Amikor elérünk a Békás-tavakig, az már azt jelenti, hogy közeleg a túra technikailag nehezebb része, a láncos és pallós rész – ami visszagondolva nem is olyan rémisztő, mint ahogy első látásra tűnt. Újabb erőgyűjtésre a Rysy-menedékházban van lehetőség – itt semmiképp ne hagyjátok ki a panorámás wc-t sem-, majd irány a csúcstámadás. A hágón felérve a lengyel oldal is felbukkan meredek ormokkal, a szép hegyi tavaival, a Tengerszem-csúcsról (2503 m) pedig a Magas-Tátra legszebb kilátása vár. Aztán persze jön a lefelé út, de lefelé mindig minden út könnyebb és gyorsabb. 😉

Tanácsok:

1. Legyen Nálatok elég folyadék és csoki! Egy-egy meredekebb szakasz után nincs az az ember, akinek ne csúszna le jóízűen mondjuk egy snickers.

2. Ne kapkodjatok! Főleg az elején hajlamos az ember úgy megindulni, hogy a lényegi mászásra nem is igazán marad ereje. Pedig még le is kell jönni a hegyről.

3. Legyetek türelmesek! Magatokkal és az előttetek haladókkal is – néha nagyon sokan indulnak fel a Tengerszem-csúcshoz vagy valamelyik köztes állomásra. Mi a Poprádi-tóig egy kisgyerekekből álló csoport mögött cammogtunk, amit mindennek, de épp haladásnak nem lehet mondani.

Fotó: panoramio

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

A képeket minden esetben, amikor nem tüntetjük fel a forrást, mi készítettük. Kérjük, hivatkozz, ha felhasználod ezeket. 😉