52 hétvége 52 kaland

Somló, a legkisebb borvidék nagy meglepetésekkel

Magyarország legkisebb borvidéke nagy-nagy meglepetés volt számunkra. Szólhatna ez a poszt a szuper somlói borokról, de (sajnos vagy nem sajnos 🙂 ) nem azokról fog. Mert itt tényleg az van, amit sokszor csak elképzelsz: mész-mész az úton és egyszer csak előtted terem egy hegy, amely körül – amerre látsz – szőlősorok futnak, a tetején vár. A környék ura meg csak hívogat fel magához; s nagyon nem bánod meg, mikor könnyed mászás után felérsz. Csodás panoráma és nagy csend fogad. Legalábbis télen biztos nagy a nyugalom (máskor még nem jártunk erre 😀 ). A Somló környékén vagytok valamelyik hétvégén? Ez kirándulás a best of élményetek lesz, csak vágjatok neki.

Somló-hegy

Mi egy szép tavaszias februári napon indultunk a Somlóra, ragyogó napsütésben, 5 fokban. Nem is gondoltuk, hogy a hegyen bizony lesz hó, nem is kevés. Gyönyörű volt, ahogy a tél találkozott a pislákoló tavasszal. Kirándulásunkat a Szent Margit kápolnától kezdtük, ahonnét a turistajelzést követve másztunk fel az első célhoz, a kilátóhoz. Itt olyan piknikező helyet találtunk, hogy majd megszólalt. Sok pad, nagy tér, ahol máskor a gyerekek fociznak, most hóangyalkák pihentek.

Innen tovább mentünk a várhoz, ahol újabb szájtátós látvány fogadott minket. A sűrű erdőben a történelem minden súlyával, de ott áll és vár a Somló őre. Komolyan, miért nem jön szembe ez a vár az „ezeket a várakat Nektek is látnotok kell” ajánlókban? Jó állapotban van, minden zuga bejárható, szuper kilátás. Lenyűgöző minden tekintetben. Visszafelé a tanösvényen „kerültünk”, de igazából az út ugyanúgy a kilátóhoz vezet, onnan pedig a már felfedezett meredek részen mentünk vissza a kápolnához.

Ez a kirándulás, kis hegymászás egyáltalán nem megterhelő, bátran vágjatok neki gyerekekkel, egyedül, barátokkal télen-nyáron, bármikor. Ha szeretnétek, még borozhattok is útközben. Mi most ezt kihagytuk, ellenben kipróbáltuk a Somló tövében található Hegykapu Éttermet, s csakis szuperlatívuszokban beszélhetünk az ebédünkről (is). A hangulat, a kiszolgálás, az ételek mind-mind csillagos ötösök voltak (s ez nem fizetett reklám 😉 ). Szuper befejezése volt a napunknak, ami után nem is meglepő, hogy a Somló 2 új rajongót nyert magának.

Somló-hegy

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

A képeket minden esetben, amikor nem tüntetjük fel a forrást, mi készítettük. Kérjük, hivatkozz, ha felhasználod ezeket. 😉