Kirándulás

5 falu, 18 km, lehengerlő tengerpart: a varázslatos Cinque Terre

Olaszország megunhatatlan. Rómával, Velencével, Toszkánával, Milánóval, Szicíliával pedig még messze nem teljes a lista, amit ebben az országban meg kell néznetek és élnetek. Itt van a Cinque Terre („öt föld”) megannyi látnivalójával, a sziklákkal, a jellegzetes házaival, színeivel, amely méltán került fel az UNESCO világörökségi listájára. Mindez 1997-ben történt, a Cinque Terre pedig azóta sem vesztett semmit szépségéből, a népszerűségéről nem is beszélve. Ahogy mindenhol, turistákkal itt is bőven találkozhattok – olykor nem is kevéssel -, de higgyétek el, megéri.

Cinqe Terre

A Ligur-tenger igencsak látványos sziklás partja Levanto és La Spezia között található. A szirtekre épült 5 falu, Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare  hűen tükrözi a középkori olasz falusi hangulatot, mivel a földrajzi adottságnak köszönhetően a háborúk során hadi események nem érintették ezt a partszakaszt.  Mindegyikhez el tudtok jutni autóval (a falvak között is megy kacskaringós kis út), mindenhol hatalmas parkolókkal várják a turisták hadát, de dönthettek a tömegközlekedés mellett. A legegyszerűbb vonatra szállni: a legnagyobb városokból, pl. Genovából, Rómából és Pisából indulnak ide járatok, sőt kifejezetten La Spezia és Levanto között is jár vonat.

Cinqe Terre

Az öt falu közül a legnagyobb a legnyugatibb, Monterosso al Mare, ahol a partszakaszon egyedüliként homokos strandot találtok. A keleti végen Riomaggiore a szűk utcák, pontosabban utcácskák birodalma. Érdekesség, hogy a főutca és az azon sorakozó házak a Rivus Maior folyó fölé, azt befedve épültek. Manarola a középkorért rajongók kedvence 15. századi palotákkal és a harangtoronnyal a templomtéren. Erről a térről egyébként szuper kilátás nyílik a falura és a tengerre egyaránt. A legrégebbi és legkisebb település a sziklaoromra (annak kis mélyedésében) épült Corngilia. Vernazzáról nyugodtan mondhatjuk, hogy az abszolút képeslapfalu: egy aprócska kikötő a hegy ölelésében, templom, jellegzetes színes házak, a kiugráson pedig ott magasodik már 11. század óta a Belforte erőd és őrtorony.

Hol szálljatok meg Cinque terre-körutatok alatt? Természetesen mindegyik faluban találtok szállást, de ha nem akartok egyik mellett sem „elköteleződni”, akkor La Speziát ajánljuk Nektek. Kínálatunkat ITT találjátok.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Fotók: Pixabay, Pinterest