52 hétvége 52 kalandProgramajánló

Azok a csodás pincefalvak: Palkonya

Milyen jó is az a hétvége (vagy hét 😉 ), amikor egy-egy kirándulás után visszatérsz kedvenc pincefaludba, kerítesz magadnak egy finom bort vagy beülsz borvacsorázni valahova és semmi mást nem csinálsz csak pihensz, pihensz és pihensz. Az ilyen hétvégékben pedig az a jó, hogy bármikorra megszervezhetitek, hiszen látnivaló és bor mindig lesz. Hova is menjetek? Bármelyik hazai borvidék kiváló választás, s szinte minden pincesoron vagy azok közvetlen közelében találtok szállást. Sőt, micsoda szállásokat! „52 hétvége, 52 kaland” rovatunk új részében az egyik legkedveltebb hazai pincefalut ajánljuk nektek, a mindig varázslatos Palkonyát.

.

Palkonya

Ez a Villánytól 6 km-re lévő egyutcás falucska talán a legjobb választás, ha jókat szeretnél látni-enni-inni. Palkonya története egész 1296-ig megy vissza, mai arculata a 18. század folyamán betelepített német szőlőművesek építészeti hagyományait tükrözi. Ma kb. 370 fő lakja, a Villány-Siklósi Borút meghatározó állomása.

A műemlék pincefalu Palkonya déli végén, a dombon található. A szőlőhegyre néző 53 présház – az egységesen fehérre meszelt falakkal – minden évszakban gyönyörű „eleme” a tájnak. Ha jól szeretnél időzíteni, akkor pünkösdkor érkezz a faluba, amikor a „Nyitott Pincék” rendezvényen a sokféle program mellett sorra látogathatod a pincéket, ismerkedhetsz a borkészítés mestereivel.

Mit nézz még meg, ha itt jársz?

  • a már messziről is jól látható piros kupolás Szent Erzsébet templomot, a magyarországi körtemplomok egyik legszebbikét.
  • a természetes anyagokból épült kis kápolnát (Szent Bertalan kápolna), ami a szőlőhegyen áll
  • a védett házakat a színes üvegbetétes utcai ajtókkal vagy épp a tömör falazott kerítésekkel, de láthatsz még kovácsoltvas kerítést és kaput is
  • az egykori falusi életet bemutató sváb tájházat
  • ha gyerekkel vagy, akkor a játszóteret is keressétek fel

Palkonya

Palkonya

Mit csinálj még Palkonyán?

A környéken számos túraútvonalat járhatsz be, a falun keresztül megy a „Három folyó” kerékpáros útvonal, sőt a palkonyai tavaknál – ebben a festői környezetben – még horgászhatsz is.

No és még egy jó hír: Palkonyán és közelében bizony nagyon jó szállásokat találsz, így tényleg nem kell elhagynod a borvidéket egy percig sem. A szállások közül ITT válogathatsz.

Palkonya

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

Fotók: Pixabay, tumblr