52 hétvége 52 kaland

A Mecsek 5 csodája

Ha azt mondjuk Mecsek, tízből nyolc ember Pécsre gondol. Ha megkérdeznénk akár egy budapesti, akár egy miskolci vagy soproni (stb. csak jó messze éljen Pécstől) lakót, hogy vajon Pécsen túl, mit nézne még meg a környéken, nem biztos, hogy túl sok mindent fel tudna sorolni. Ti hogy vagytok ezzel? A Mecsek ezernyi csodája közül megmutatunk Nektek ötöt, aztán gyorsan kerítsetek egy hétvégét, hogy felfedezzétek ezeket (és a többit is).

1. Zengővárkony – 300 éves fa

Zengővárkony, az alig 400 lelkes falucska a Zengő lábánál, szelídgesztenyék ölelésében rejti a  2017-es Év Fáját. A 300 éves hős szelídgesztenye túlélte a történelmi viharokat, azt, hogy felgyújtották, a mai napig terem és árnyat ad a látogatóinak. Zengővárkony önmagában is kiváló úti cél, ahol nemcsak pihenni tudtok, hanem kirándulni is a szélrózsa minden irányában.

Fotó: evfaja.okotars.hu

2. Óbánya – a magyar Svájc

Adott egy gyönyörű fekvésű egyutcás falu az Öreg-patak völgyében, ahol egymás után sorakoznak a hagyományos, tornácos, jórészt fehérre meszelt házak. Egy cseppnyi Svájc Magyarország keleti szegletén. A falu és a környezete is varázslatos, ha arra jártok, mindenképp menjetek el a Csepegő-sziklához vagy a Ferde-vízeséshez. Jó tanács: ide ne egy napra tervezzetek! 😉

3. Cserkút meseszép temploma

A Mecsek lábánál található kis település hazánk egyik legszebb Árpád-kori templomát őrzi. A Keresztelő Szent János templom csupán kora miatt is figyelmet érdemelne, de itt jóval többet kap a látogató: csendet, nyugalmat, békét. Sétálj a deszkaborításos mennyezet alatt, fedezd fel a csodálatos freskókat és a templom északi oldalán található régi síremlékeket.

4. Mecseknádasd pincesora

Alig kell Óbányáról sétálni ahhoz, hogy a borok birodalmába, Mecseknádasra érkezzünk. A falu egyik fő jellegzetessége a katonásan szabályos 3 pincesora, de a pincéken túl is van itt látnivaló: a Réka-vár romjai, egy román kori templom emlékei, a várhegyi kilátó, forrás a Schlossbergen és nem utolsó sorban, a tó és nem utolsó sorban a Német Nemzetiségi Tájház.

Fotó: borászportál.hu

5. Mánfa középkori temploma

A Mánfától nyugatra festői környezetben található Árpád-kori, román stílusú templom mellett egyszerűen nem lehet csak úgy egyszerűen elsétálni. Olyan műemlék, amely felhívja magára figyelmet és megköveteli a tiszteletet. A hagyomány szerint egykor a középkori település része volt, ami az idők során elpusztult / odébb költözött, míg a templom kiállta az idők próbáját. Időközben a természet visszahódította a területet. A templomra úgy találtak rá, hogy egy bika szarvával beakadt a harangkötélbe és a harangok hosszú hallgatás után újra hangra keltek.

Fotó: indafotó/Gocsál István

Kedvet kaptatok ahhoz, hogy felfedezzétek a Mecsek megbújó csodáit? Néhány kattintás és megtaláljátok a legjobb szállásokat, a legjobb áron: ITT.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

Kiemelt fotó: műemlékem.hu/csavargó