52 hétvége 52 kaland

A legszebb zempléni tavak

Megszokhattátok már, hogy Észak-Magyarország legszebb részeire (talán) hangsúlyosabban hívjuk fel a figyelmeteket.  Most sem lesz ez másképp, csak épp a tavakat célozzuk meg. Igen, messze van, olykor nehéz megszervezni az utazást, de higgyétek el: megéri. 5 csodálatos tavat mutatunk Nektek, de a listát Ti is tovább bővíthetitek. 52 hétvége 52 kalandot, szépséget tartogat – legyen ezek közül egy az egyik! 😉

1. Kőkapui-tó

Nekünk személyes kedvencünk Kőkapu, majdnem minden évben kirándulunk a környéken. Egy korábbi posztban meg is írtuk Nektek, miért is szeretjük annyira, IDE kattintva el is olvashatjátok, de ha röviden össze szeretnénk foglalni az érveinket, akkor csak annyit mondanánk: mindenért. Ki ne szeretné a napsütést, a csendet, a nyugalmat egy tó partján ücsörögve, ami fölött ott magasodik egy 19-20. század fordulóján épült vadászkastély???

2. Smaragdvölgy – Rudabányácska

A Zemplén egyik legszebb részén, a Magaspatak völgyében találjátok Smaragdgvölgyet a gyönyörű tavával. Ma itt pihenőpark működik, ami épp úgy lehet a helyszíne egy felejthetetlen osztálykirándulásnak, mint életek legszebb napjának, az esküvőtöknek. Sőt, családi nyaralásnak sem utolsó, a horgászni-szerető családoknak pedig garantáltan a kedvence lesz.

Fotó: indafotó/László Lovag

3. Arlói-tó

Itt egy tó, amihez hasonló csak egy található egész Európában, mégpedig Erdélyben a Gyilkos-tó; és! itt egy tó, amiben bizony lehet fürdeni nem is akármilyen strandon. Az Arlói-tó létrejöttét egy suvadásnak=földcsuszamlásnak köszönheti. Gyönyörű környezetben találjátok, nem messze az Aggteleki-cseppkőbarlangtól, hegyek-dombok ölelésében. Ha ránk hallgattok, ide nem is egy napra jöttök, hanem legalább egy hétvégére, de az egy hét sem rossz döntés (lehet pl. kempingezni a tó mellett).

4. Megyer-hegyi tengerszem

Néhány helyen már szembejött velünk, hogy a Sárospatak közelében található tengerszem nem is olyan látványos, mint a képek mutatják. Mi láttuk már minden évszakban (egy korábbi téli képes beszámolónkat ITT találjátok) és egyszer sem okozott csalódást. Nyilván nem mindegy, hogy a buszból kiszállva 40 fokban másztok-e fel a hegyre vagy egy kellemes, szélcirógatós napon. A szűk egy órás séta után csodálatos látvány tárul elétek. Hatalmas sziklafalak mélyén bújik meg a kis tengerszem, melyhez egy hasadékon át be is lehet sétálni.

Fotó: facebook/Megyer-hegyi Tengerszem

5. Tarcali bányató

A sort a Zemplén egy kevésbé ismert, de annál szebb gyöngyszemével zárjuk. A tarcali tengerszemet Tokaj mellett találjátok hamisítatlan – minden túlzás nélkül – elképesztően szép zempléni környezetben – hegyek, dombok, szőlők veszik körbe. Sétáljatok körbe a „tó peremén”, hűsöljetek a partján, olyan érzésetek lesz, mintha egy lagúnát látnátok. Fontos viszont, hogy a bányatóban – mint minden bányatóban! – életveszélyes és tilos a fürdés!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Ha kedvet kaptál és szeretnéd bejárni a környéket, 3 kattintással már a szállásodat is lefoglalhatod: ITT.

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

Fotók: a nem hivatkozott képeknél a forrás a korábbi posztok alatt

Kiemelt kép: mapio.net/a ultramarin