52 hétvége 52 kaland

A magyar Grand Canyon

Nógrádszakál közelében járunk, a Páris-patak völgyében, a „Palóc Grand Canyonban”. Sétáljatok Ti is ott, ahol sok millió évvel ezelőtt egy folyó kanyargott, ahol ma a meder mellett kétoldalt felhalmozódó, majd megkövesült hordalék – szinte függőleges sziklaként – magasodik a kirándulók fölé. Vadregényes környezet, fagyökerek át- és körbeszőtte sziklák, hatalmas, több tonnás kőzettömbök, kidőlt fatörzsek, ősi lenyomatok. Lenyűgöző látvány, felejthetetlen túra. A szurdok az év nagy részében száraz, de tavasszal és ősszel, esősebb időszakoknál ismét fel-fel bukkan a Páris-patak, nem mellesleg gyönyörű időszakos vízesések hullnak alá a 15-20 méteres falakon. Keressetek egy hétvégét és fedezzétek fel a völgyet; megértitek majd, miért mondjuk, hogy a magyar Grand Canyon hamarosan sokak kedvenc túracélpontja lesz.

Fotó: wikipédia/nógrádszakál/Takk

Hol találjátok a „Palóc Grand Canyont”?

Nógrádszakáltól északra ott, hogy ahol a vasút, a közűt és az Ipoly a legközelebb kerülnek egymáshoz – Nógrádszakál és Litke között. A kirándulás során információs táblák segítik a völgyben végbement geológiai folyamatok megértését és a környék felfedezését.

Semmi kétségünk nincs afelől, hogy ennek a kis kanyonnak látványa és egyedülállósága miatt ott a helye Magyarország legszebb természeti látnivalói között; de! Európában sem utolsó. A Páris-patak völgye azonban azt, hogy világviszonylatban is kuriózummá vált, az itt fellelt fatörzsbarlangoknak köszönheti. Ezek a „barlangok” lényegében nem mások, mint a vulkáni kőzet által foglyul ejtett, majd elkorhadt fatörzsek lenyomatai.

Palóc Grand Canyon
Fotó: országalbum/JUHASZJ

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

Forrás: magyarnemzetiparkok.hu

Kiemelt kép: Fotó: wikipédia/nógrádszakál/Takk