KirándulásProgramajánló

Kirándulástippünk az őszre: Hercegkút

Aki vizet tesz a mustba, azt a Bacchus üsse orrba.”

Emlékeztek még legutóbbi cikkünkre, amikor azt mondtuk, hogy megtaláltuk Nektek Magyarország egyik leglelgleglegszuperebb kiránduló-/szálláshelyét? Nos, azóta sem álltunk meg, és olyan szuper helyeken túráztunk, kirándultunk, hogy muszáj megmutatnunk Nektek is. Reméljük, hogy a fotók ezeken a borúsabb napokon kis napfényt, sőt kirándulókedvet hoznak a szobátokba.

Hercegkút

Bizony, még mindig nem hagytuk el a Zemplént. Hercegkútra látogattunk, a Tokaji borvidék egy gyöngyszemére. Hercegkút 3 km-re található Sárospataktól, ha környéken jártok, mindenképpen álljatok meg egy hosszabb-rövidebb sétára – akár babakocsival is. Kiváltképp azért, mert a sváb községhez tartozó (2) pincesor 195 pincéjével 2002-ben felkerült a Világörökség listájára.

Kezdjétek Hercegkút felfedezését a kálváriánál, ahonnan szép kilátás nyílik a négy égtáj minden irányában. Aztán mikor leereszkedtek, forduljatok jobbra a Gombos-hegyi pincesor felé. Négy sorban, szép szabályosan egymás után sorakozó pincéket találtok jellegzetes, háromszög alakú, kőből épített bejáratokkal.Túrátokat ne hagyjátok itt abba, hiszen Gombos-hegyről a falun keresztül átsétálhattok a Kőporosi pincékig. Ezek a pincék szintén 4 sorban helyezkednek el, de zegzugosan – akár még bújócskázni is lehet a sorok között. A kilátás innen is gyönyörű, látni a települést, a Gombos-hegyet és a Király-hegyet, nem mellesleg a pincesor felett szuper piknikezőhely és játszótér is van. (Tűzrakó helyeket, pihenőpadokat a Gombos-hegyen is találtok, sőt, kulturált mellékhelyiséget is mindkét részen.) Szóval, ha kedvetek van vagy épp találtok olyan pincét, ahol bort árulnak, kössétek össze a kellemest a még kellemesebbel.

Lenne kedvetek több időt tölteni Hercegkúton és felfedezni a környéket? Netán csak nem szeretnétek haza indulni egy borozgatós és/vagy hosszúra nyúlt családi nap után? A vendégek visszajelzése alapján az Apartman Hercegkút az egyik legjobb szálláshely a faluban, ahol egy hercegkúti néni jóvoltából a helyi, sváb ételekből is ízelítőt kaphattok.