Kirándulás

8 last minute kirándulós tipp Valentin-napi hétvégére

Vannak klasszikus, mondhatni bevált „receptek” Valentin-napra: képeslap, virág, bonbon, meghitt vacsora otthon vagy egy étteremben, wellness-hétvége… Ha valami kevésbé szokványosra, mégis csendes pillanatokra vágyunk, vagy ha netán totálisan megfeledkeztünk arról, hogy Valentin-nap van, de szeretnénk elvinni valahová párunkat, ne hezitáljunk sokáig: fogjuk meg kedvesünket és menjünk el kirándulni, túrázni. Az időjárás előrejelzések szerint igazán szép, már-már tavaszi időnk lesz, így semmi nem állhat az utunkba – esetleg csak a friss levegővel és mozgással előcsalogatott éhség, de ez is könnyen legyőzhető; nincs jobb a szabad ég alatti pikniknél, szalonnasütésnél, s melegedni picit a tűz mellett. Jól hangzik, nemde? Hogy merre induljunk? Bármerre. Lássunk most négy Budapesthez közeli és négy vidéki tippet, amelyekben mi még sosem csalódtunk.

1. Visegrád

Visegrád a legjobb választás azoknak, akik könnyed kirándulásra vágynak és a Dunakanyar napsütötte panorámájában szeretnének gyönyörködni. Itt ezt a vár ódon falai közül is megtehetik. A fellegvárhoz két irányban is felmászhatunk, egyrészt a Salamon-toronytól, másrészt a Kálvária felől; bármelyiket is választjuk, érdemes mind a két útvonalat bejárni. Ha pedig itt járunk, semmiképp ne hagyjuk ki a Zsitvay-kilátót és az Ördögmalom-vízesést sem. Viszont, ha nincs kedvünk továbbmenni, csak üljünk le a Viktorin-sétány egyik padjánál és figyeljük, hallgassuk az ébredő természetet és egymást.

visegrad 

2. Az „egri vár” romjai (Pilis)

Ki ne látta volna az Egri csillagok filmváltozatát? Ki ne járt volna már a kifejezetten a forgatásokra felemelt „egri vár” romjainál? A rom Pilisborosjenőtől kellemes, emelkedőkkel és erdős szakaszokkal tűzdelt sétával megközelíthető. Utunk a Nagy-Kevély lábainál vezet, a Pilis egyik legszebb részén. Ha egy romantikus piknik a kirándulás fő célja, itt igazán jól fogjuk magunkat érezni, hiszen gyönyörű panoráma vár ránk – kiváltképp, ha fel is mászunk a hegyre -, csend és nyugalom.

3. Holdvilág-árok vagy Rám-szakadék

A Holdvilág-árok és a Rám-szakadék a Visegrádi-hegység legromantikusabb helyei közé tartoznak. Barangolásunk során az ausztriai, szlovákiai túraösvényeket idéző vadregényes környezetben felejthetetlen élménnyel gazdagodunk. Ezeknek a túráknak csak szép időben érdemes nekivágni– tehát most! -, mivel az útvonalak esőben erőt próbálók lehetnek. Erdő, patakmeder, csörgedező patak, friss levegő, fölénk magasodó sziklák, létrák, kapaszkodók. Kaland és romantika egy helyen – jó választás!

4. Erzsébet-kilátó (János-hegy)

Nem kell messzire utaznunk ahhoz, hogy Budapest és a környező helységek, tájak panorámájában gyönyörködjünk. 527 méteren, Budapest legmagasabb pontján, a János-hegy tetején található az Erzsébet-kilátó, ami immáron több mint 100 éve várja a kirándulókat. Innen tiszta időben szabad szemmel akár 70-80 km-re is elláthatunk. A kilátóhoz többféleképpen is eljuthatunk; mehetünk akár a Fogaskerekű felől hosszabb sétával, akár a Gyermekvasúttal vagy Libegővel.

5. Jakab-hegy (Mecsek)

A Mecsekben a legtöbb kiránduló útja a Jakab-hegy és annak környéke felé vezet. Nem véletlenül, hiszen az utak jól és kényelmesen járhatóak – még a kevésbé edzettek számára is -, a túraútvonalak pedig látványban és élményekben kiemelkedően gazdagok. Egymást követik ugyanis a természeti és kultúrtörténeti értékek: izgalmas sziklaképződményeket, fantasztikus kilátópontokat, egykori földvár sáncait, egy pálos kolostor romjait vagy vaskori sírokat is láthatunk akár egy túraösvényt követve.

szallas-cserkut-18978 

6. Megyer-hegyi Tengerszem (Zemplén)

A Sárospatak közelében található Megyer-hegyi Tengerszem az utóbbi években kiemelt „médiafigyelmet” kapott, néhány éve az ország legkülönlegesebb természeti gyöngyszemei közé választották. A malomkő-bánya, amelynek a fejtéseiben összegyűlt csapadékvíz ma már helyenként 6,5 méter mély tavat képez, a 15. századtól egészen a 20. század elejéig működött. A tó mellett még a mai napig megtalálhatóak a sziklákba vásott bányászlakok is. A tengerszem Sárospatak felől könnyű sétával – igaz hegymenetben – érhető el, a látvány valóban lenyűgöző.

 10_big

7. A Cseszneki Vár és környéke (Bakony)

A Bakony észak-déli átkelőjének őrszeme, a Cseszneki Vár egész évben látogatható. A romok több mint 700 év nyomait őrzik magukon. Azoknak, akik szívesen barangolnak ódon falak között és fedezik fel saját szemükkel a múltat, figyelik meg, hogyan alakul át koronként a várak felépítése, funkciója, Csesznek nem fog csalódást okozni. Ha pedig már a várnál vagyunk, érdemes kicsi kitérőt tennünk az alatta lévő Kőmosó-szurdokba, elmenni a látványos és érdekes (csúszós-mászós) Sűrű-hegyi Ördög-likhoz, az extrém sport kedvelői pedig feltétlen próbálják ki az első magyarországi via ferrata útvonalakat.

8. Tihanyi-félsziget

A Tihanyi-félsziget a kirándulók és túrázók jolly jokere az év minden szakában. Tihanyból három különböző hosszúságú és nehézségű körút indul, amelyeket követve felfedezhetjük a város, valamint a félsziget természeti és kulturális értékeit, történelmi emlékeit. A legrövidebb a Visszhang-körút, ami a város olyan nevezetességi mentén halad, mint a református templom és harangláb, a Tihanyi Bencés Apátság vagy a IV. Károly Kálvária. A Legenda körút, ahogy neve is mutatja, azokat az emlékeket, színhelyeket mutat be, amelyek Tihanyhoz fűződő legendákhoz és a város történelméhez kapcsolódnak. A Levendula körút a természeti értékekre koncentrál (Belső-tó, Gejzírmezők, Külső-tó), s bemutatja azokat a helyeket, amelyek a levendulatermesztéshez kapcsolódnak.

tihany

A képek forrása: SzállásKérés.hu, wikimapia.org