52 hétvége 52 kaland

Ne menj el mellettük: vízimalmok Magyarországon

Veletek előfordult már (nem is egyszer-kétszer), hogy egy-egy séta, kirándulás közben olyan kincsre bukkantatok, amire egyáltalán nem is számítottatok, hiszen még a térképetek sem jelölte, hogy lenne útközben valami különleges. Aztán van olyan is, amikor egy romosabb vagy kevésbé romos épület bár hívogat, csalogat, hogy lépj közelebb hozzá, sokáig nem teszed; amikor pedig végre odamész, jön a felismerés, „Te jó ég, hát ezt eddig miért nem néztem meg?!”. Nemrégiben minket a tatai tónál ért a felismerés, hogy ott bizony van egy vízimalom, aztán pedig még egy.

Pötörke Malom, Tata
Pötörke Malom, Tata (Fotó: guide@hand)

Tudtátok, hogy Magyarországon már a 11. századtól kezdve épültek vízimalmok, sőt ennél mondunk még jobbat: egy 19. századi összeírás szerint több mint 13000 (!!!) működött. Ebből ma már nagyon keveset láthatunk; néhány felújított mellett, amelyek száma ma kb. 20-ra tehető, sok szépen lassan feledésbe és pusztulásba merül. Pedig, ha van, ami a múltunkhoz, örökségünkhöz tartozik, akkor a vízimalom pont az. Éppen ezért összegyűjtöttünk Nektek most néhányat, hogy minél hamarabb Ti is felkereshessétek ezeket. „52 hétvége, 52 kaland” sorozatunk újabb része következik.

1.  Orfűi Malommúzeum

Ahhoz, hogy olyan patakmalmot lássatok, ami az országban egyedüliként napjainkban is tényleges gabonaőrlést végez, Orfűig kell utaznotok. A malommúzeumban megismerhetitek az őrlés történetét, megnézhetitek a Mekényesről áttelepített lóhajtásos (!) szárazmalmot és olajütőt is. Mindezek mellett még kenyérsütési bemutatón is részt vehettek. A malom májustól szeptember végéig látogatható, tehát már csak pár nap és tárt karokkal vár Titeket.

További információ, nyitva tartás, árak: itt.

Orfűi Malmok (Fotók: mapio.net, malommuzeum.hu)

2. Túristvándi vízimalom

Az első feljegyzés a túristvándi malomról a 12. századból származik. Azt ugyan nem tudjuk, hogy vízimalomról lett volna szó, de az valószínűsíthető, hogy a mostani épület helyén állt. A tölgyesben megbújó alulcsapos vízimalom Európában is egyedülálló, ráadásul még ma is működőképes.

Több infóért kattintsatok: ide.

Túristvándi vízimalom
Túristvándi vízimalom (Fotó: orszagalbum/ELCSI)

3. Szent Miklós Vízi- és Taposómalom, Mohács

A Csele patak felett egykor működő 24 malom közül a Szent Miklós vízimalom maradt fent egyedüliként. A műemlék malom gyökerei a 14. századra vezetnek vissza.Különlegességét az adja, hogy zárt a kerékháza, így a kereket hajtó patak a házon belül folyik. A Vízi- és Taposómalomban rengeteg tárgyi emléken keresztül ismerkedhettek meg a gabonafeldolgozás történetével, láthatjátok a vízimalmot működés közben, kipróbálhatjátok a taposómalmot és megnézhettek egy 20. század elejére datálható mészégető kemencét is. Sőt, ha úgy hozza kedvetek, még lepényt és pogácsát is süthettek helyben, a szabadtéri kemencében.

További információkért látogassatok el: ide.

Szent Miklós Vízi- és Taposómalom, Mohács (Fotók: facebook.com/patakmalom)

4. Örvényesi Malommúzeum

Ha emlékeztek a Fekete város című filmben felbukkanó malomra, akkor elmondhatjátok, hogy Ti már – ugyan csak  filmben -, de láttátok az örvényesi vízimalmot. Az örvényesi az ország egyik legrégebbi vízimalma; a mai nádfedeles épület a 18. században épült, kerekét kis vízesés hajtja. A Pécsely-patak partján álló malommúzeum minden Balaton-felvidéket bejáró kirándulás kötelező állomása.

Több infót találtok: itt.

Örvényes, vízimalom
Nádfedeles vízimalom Örvényesen (Fotó: országalbum/Tanyasi T.)

5. Vácrátót – Nemzeti Botanikus Kert

A vácrátóti malom kakukktojás a többi között, mivel a 19. században épült és nem is ténylegesen malomnak. Az épülettel ugyanis a kert romantikus hangulatát kívánták fokozni. Ez olyannyira jól sikerült, hogy mára a botanikus kert szimbólumává vált. Egyébként az arborétumot a malomtól függetlenül is érdemes felkeresni, hiszen egyedülállóan gazdag növényvilága kiemeli a többi hazai arborétum közül – a sétát kalauzoló térképen 109 állomás van ;).

A botanikus kert honlapját itt éritek el.

Vácrátót, vízimalom
Nádfedeles vízimalom Vácrátóton (Fotó: országalbum/FOTOMAN)

+1 Schulter-malom, Velem

Velemet és környékét már többször is ajánlottuk Nektek, legutóbb akkor, mikor a legjobb tavaszi úti célokat gyűjtöttük össze. Egyszer sem esett szó viszont arról, micsoda vízimalma van a falunak. Vagyis lassan csak volt, sajnos ugyanis mostanság nagyon elhanyagolják (pedig pár éve felújították és látogatható volt). Bízunk abban, ha egyre többen keressük fel még így is, talán lesz változás a fenntartásában és megmenekülhet…nagyon bízunk, kár lenne érte.

velemi malom
Velem, Schulter-malom (Fotó: mapio.net)

++1 Bozsoki Malomporta

Végül következzen egy példa – a sok közül – arra, hogy milyen csodálatos átalakuláson mehet át egy-egy öreg vízimalom. A bozsoki Malomporta alig pár km-re van Velemtől. A felújítás során ugyan teljes modernizálásra került sor, a tulajdonosok igyekeztek a malomépület hagyományos szerkezetét megőrizni. Csodás szálláshelyet varázsoltak az ódon falakból, s még a patak is ott csörgedezik az udvaron. Alig várjuk, hogy megszállhassunk itt pár napra.

Bozsok, Malomporta (Fotó: malomporta.hu)

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

Kiemelt fotó: pinterest/túristvándi vízimalom