52 hétvége 52 kaland

Giethoorn, a holland Velence

El tudod képzelni, milyen amikor reggel elindulsz otthonról és nem autóba, hanem csónakba ülsz? Amikor a szomszédhoz, ha épp nem csónakkal, akkor kis hídon tudsz átmenni? Amikor kenyérért is hajózva ugrasz le? Nos, a hollandok Velencéjében, Giethoornban ilyen az élet.

Giethoorn, a holland Velence

 

Giethoorn azt jelenti kecskeszarv. Úgy tartják, hogy nevét akkor kapta, amikor az 1200-as években egy nagy árvíz után új lakók érkeztek az akkori településre, ahol rengeteg kecskeszarvat találtak. Zegzugos, vízzel körülvett-borított-elválasztott formáját valószínűleg ugyanennek az árvíznek köszönheti. Mára az egyik legvonzóbb európai falu, főként a távol-keleti turisták körében.

A csatornahálózat, ami átszövi a „kis Velencét”, több mint 7 km, 50 kis híd ível át fölötte. Amint megérkeztek, azt fogjátok gondolni, hogy mesébe csöppentetek: a képeslapokról ismert holland táj a gyönyörű színeivel, gazdag növényzetével és a maga rendezettségével, a régi (több száz éves) nádfedeles házak csodás kertekkel, hidak a csónakok mindenütt. Ma a csónakok mellett már biciklivel is bejárhatjátok a falut és a környékét, vagy csónakázhattok tovább egészen a közeli nemzeti parkig (Weerribben-Wieden Nemzeti Park), ahol felfedezhetitek Nyugat-Európa legnagyobb lápvidékét.

Giethoorn nagyjából másfél óra autóútnyira van Amszterdamtól. Útba ejtheted tehát akkor, ha épp Amszterdamban jársz, de akár önálló célpontként is valamelyik hosszú hétvégén, látványban és élményben, ahogy eddig is utaltunk rá egyik esetben sem lenne hiány.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

Fotók: pixabay