52 hétvége 52 kaland

5 + 1 hazai lombkoronaösvény

Nincs is annál izgalmasabb, amikor a kirándulás során az utatok egyszer csak az ég felé veszi az irányt és a fák lombjai között vezet tovább. Ausztriában, Szlovákiában nagy népszerűségnek örvendenek a lombkorona-tanösvények és sétányok. Tudtátok, hogy nem kell azért külföldre menjetek, hogy kipróbáljátok, milyen sétálni a madarak, mókusok országában?! Ha olyan családi programot kerestek, ahol nemcsak Ti, hanem a gyerekek és nagyszülők is remekül érezhetik magukat, akkor a következő hétvégéken fedezzétek fel a magyarországi lombkoronaösvényeket. Tudjátok, 52 hétvége 52 kalandot tartogat.

lombkorona

1. Kaszó

A Somogy megyei település központjától nem kell sokat sétálni ahhoz, hogy elérjük a tavaly májusban átadott lombkoronaösvényt. Itt 124 m hosszan és nagyjából 10 méter magasan lépdelhetünk, közben meg is lehet pihenni, majd kinézni a „láthatatlan” vadlesből és/vagy kipróbálni a függőhíd elemet is (ehhez előre be kell jelentkezni és csak 18 éven felüliek mehetnek végig rajta). Ingyenesen látogatható, persze, az előírásokat szigorúan be kell tartani.

Ha megszállnátok Kaszón vagy közelében, ezeket a szállásokat ajánljuk figyelmetekbe.

Fotó: facebook/KASZÓ Zrt.Makó

2. Makó

Egy tanösvény a Maros partján, ahol kalandelemekkel és ügyességi játékokkal tűzdelt útvonalon ismerkedhettek meg az erdők világával. A szerkezet elemei közül nem hiányozhat Makó védjegye, a hagyma, amit egy terasz jelképez. Érdemes felmenni a kilátó tetejére, ahonnét pazar látvány tárul elénk. Talán az egyik legizgalmasabb elem a csőcsúszda, ami a kilátó tetejéről indul, s mintegy 40 méteren hosszan vezet le a talajszintig…ellenben Te másodpercek alatt le fogsz érni :D.

További információért kattintsatok: ide.

Meg is szállnátok Makón? Szállásokért nézzetek körbe: itt.

Fotó: panoramio

3. Karcag

Karcagon egészen új lombkorona sétány vár Rátok, hiszen 2017 decemberétől látogatható. A tanösvény 300 méteren át ismerteti a látogatókat a fák és az erdők életével. Két periszkópos odút is találhattok itt, így közvetlen közelről figyelhetitek meg, mi történik a madárlakban. Mindezeken túl, hogy a kicsik se unatkozzanak számos interaktív elemet rejtettek el az útvonalon, sőt, közvetlenül a sétány mellett játszótér is van, no és egy domb is, amelynek belseje még tartogat meglepetéseket. Egész évben ingyenesen látogatható.

Ha az egész hétvégét Karcagon töltitek, szállásokért kattintsatok: ide.

4. Gyomaendrőd

Földön-vízen-levegőben – ez a mottója annak a kirándulásnak, amit a gyomaendrődi Erzsébet ligeti tanösvényen tehetünk. Ennek része a lombkoronaösvény, ahonnét megfigyelhetitek a ligetben élő madarakat és felmászhattok a 15 méter magas kilátóba. Június 1. és szeptember 1. között látogatható csekély belépő ellenében.

További információt találtok: itt.

Szállásokért kattintsatok: ide.

Fotó: gyomaendre.hu

5. Lengyel-annafürdő

Ha nem hallottatok volna Lengyelről, akkor elöljáróban annyit, hogy Tolna megyében találjátok és körülbelül 580 fő lakja. És igen, egy ilyen kis település közelében találjátok a Lengyel-annafürdői lombkorona-tanösvényt és a Rétisasfészek kilátót. A sétány legmagasabb pontja 9 méter, hossza 30 méter. Az interaktív táblák mellett az erdei játszótér sem hiányzik, azaz, minden adott, hogy egy egész napos családi kirándulást tervezzetek ide.

Ha hiszitek, ha nem még Lengyelben is találtok szállást nálunk: itt.

Fotó: gyulajzrt.hu

+1 A pannonhalmi „hal”

A pannonhalmi sétány két tekintetben is különös figyelmet érdemel: egyrészt, mivel ez a legfiatalabb lombkorona sétányunk (szűk egy hete adták át a nagyközönségnek), másrészt pedig a formája miatt, hiszen a kilátópontként is működő légi ösvény – a környezethez illően – egy keresztény szimbólumot, egy halat formáz meg. Kerekesszékkel is járható, legmagasabb pontja 14 m.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

Kiemelt fotó: MTI Fotó/ Varga György