52 hétvége 52 kaland

A legszebb magyarországi skanzenek

Először is leszögeznénk, hogy a cím kissé túlzás, hiszen mindegyik magyarországi skanzen szemet gyönyörködtető. Természetesen lehetnek nagy kedvencek, s lehet, hogy bele is trafálunk a Tiétekbe. Nem fogtok most a szentendrei, az ópusztaszeri vagy a pityerszeri skanzennel találkozni, hanem olyan szabadtéri néprajzi múzeumokat mutatunk, amelyeket (talán) kevesebben ismertek. Pedig, mint minden emlékünket, ezeket is látnotok kell legalább egyszer – mi Pityerszeren nagyjából már ötször jártunk :). „52 hétvége, 52 kaland” rovatunk következik 3 magyarországi skanzennel.

Göcseji Falumúzeum
Fotó: mapio.net

Ócsai Tájház – népi lakóházak

Az Ócsai Tájház nádfedeles épületeit nehéz nem észrevenni: az öregfalu központjában az  Árpád-kori református templom oltalmában, a templom mellett találjátok meg. A bemutatott használati tárgyak (bútorok, munkaeszközök, ruhák) jó részt helyben gyűjtöttek, a kétszáz évvel ezelőtti ócsai lakosok mindennapjaiba nyújtanak betekintést. Hat egyedi, műemléki védelem alatt álló házat láthattok itt, amelyek hűen tükrözik a 18. századi magyar népi építészet sajátosságait.

Göcseji Falumúzeum, Zalaegerszeg

A Göcseji Falumúzeum 1968-ban nyitotta meg kapuját, Zalaegerszeg belvárosától távolabb, varázslatos környezetben. A skanzen, amelyben egy 19. századi göcseji települést rekonstruáltak, a Zala folyó holtága mentén épült ki, egy régi vízimalom körül. A kiállítás anyagát 22 zalai faluból gyűjtötték össze. Napjainkban mintegy negyven különböző építményt (lakóházaktól kezdve az istállókon át a fatemplomig) láthattok itt.

Szennai Skanzen

A Szennai Skanzen az előzőhöz hasonlóan remek példája annak, amikor a gyönyörű környezet és a múlt emléke varázslatosan találkozik egymással. A szennai az ország harmadik szabadtéri néprajzi múzeumaként nyílt meg. Egyedülálló abban, hogy a falu közepén kapott helye, az 1785-ben épült református templomát például ma is használják. Itt a Zselic és Belső-Somogy népi kultúráját ismerhetitek meg – ezen országrészekből és a Dráva menti falvakból származnak az áttelepített lakó- és gazdasági épületek. Láthattok füstöskonyhás, zsúpfedeles lakóházakat és szőlőhegyi pincéket egyaránt. A már említett református templom festett fakazettás mennyezetű. Ha ezt megcsodáltátok, lépjetek oda a férfi padsorhoz is.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

Kiemelt kép: országalbum/TOMKA66