52 hétvége 52 kaland

3 mesés falu Észak-Magyarországon

Szeretitek az eldugott kis falvakat? Szeretitek Magyarország hegyeit, erdőit, mezőit? Ha igen, akkor ez a három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falu is belopja magát a szívetekbe. Higgyétek el, egyszer majd azon kapjátok magatokat, hogy vissza-visszatérő vendégei lesztek a környéknek. Van itt valami varázslat, frissesség, mámor, ami soha nem engedi el az ember kezét. És természetesen megannyi látnivaló, túraútvonal, ami csak arra vár, hogy végignézzétek, bejárjátok. „52 hétvége, 52 kaland” rovatunk ismét jelentkezik!

Jósvafő

Egy falu az Aggteleki Nemzeti Park területén, a Jósva patak forrásánál, amelynek „ófalu” része 1999 óta műemléki jelentőségű terület. A falu, amely utcáival, házaival már akkor lenyűgöz, amikor átléped a határát. Nem mellesleg, amilyen apró, olyannyira sok látnivalóval bír: ófalu főtere, tengerszem, a Millenniumi emlékpark, Hucul-ménes, kazettás mennyezetű református templom,két malom, nem beszélve arról a 30 barlangról, amelyek 1995-től az UNESCO Világörökség része.

Képek forrása: anp.hu, mapio.net

Erdőbénye

Erdőbényét, Tokaj-hegyalja egyik legrégebbi települését ott találjátok, ahol az Alföld és a Zemplén-hegység találkozik egymással, az Aranyosi-völgy kapujában. A helyi termelők kitűnő borai mellől ugyan nehéz rávenni az embernek magát, hogy felálljon, de tegyétek meg. Járjátok be ezt a gyönyörű, hegyekkel körbevett falut, nézzétek meg a templomait, menjetek fel a Mulató-hegyhez (ásványrajongóknak különösképp ajánlott ;)). Ha pedig valami nagyon ütős programra vágytok, akkor ne hagyjátok ki a Bor, Mámor, Bénye fesztivált.

Képek forrása: mapio.net

Vágáshuta

Mutassatok még egy ilyen aprócska falut Magyarországon, amelyet a természet három részre osztja. Dolina (a völgyben), Kispart és Nagypart – ez a három rész alkotja Vágáshutát. A község a legjobb választás, ha kirándulni, túrázni szeretnétek, hiszen már az első állomásról – legyen ez a Kispart vagy a Nagypart – felejthetetlen panoráma tárul elétek.

Képek forrása: szálláskérés.hu

Van egy jó hírünk is. Az, hogy Vágáshuta, Jósvafő, Erdőbénye nem épp a nagyobb falvak közé tartozik, nem jelenti egyben azt is, hogy nem találtok ezeken a településeken szálláshelyeket. Ellenkezőleg. Nézzetek körbe az erdőbényei szállások között ITT, a jósvafőiekért ITT, a legjobb vágáshutai szállásokat pedig ITT találjátok. Igazi, őszinte, felejthetetlen vendéglátásban lesz részetek.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.