52 hétvége 52 kaland

A szuper hétvége fő támogatója: Leányfalu

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem, ha azt mondják, hogy kilátás és Dunakanyar, akkor rögtön Dömös és a Prédikálószék jut eszembe. Jó-jó, nincs ezzel semmi baj, hiszen a túra a Prédikálószékre szuper, a látvány a kilátótól több mint szép. Aztán egy nap fogja az ember magát és a családját és elindul Dömös felé, de mégsem… Leányfalu a cél. Aznap kellemes kirándulásra készültünk, de több mint kellemeset kaptunk.

Leányfalu
A kilátás a leányfalui Duna-partról

Mit lehet csinálni Leányfalun?

1) Tenni egy nagy sétát a nem oly nagy településen – van helytörténeti tanösvény. Úton-útfélen  bele lehet valamibe botlani; ha nem épp egy emlékműbe, szoborba, akkor abba, amiből rengeteg van Leányfalun, villába és kastélyba. Tudtátok, hogy itt élt Móricz Zsigmond, s hogy Karinthynak is volt Leányfalun nyaralója? Kedvcsinálónak itt van egy imázsfilm 2016-ból.

2) „dunapartozni” – azaz míg apa/nagypapa horgászik, a család többi tagja napozhat, játszhat, sétálhat a part mentén. Büfékből, éttermekből elég sokat találtok a part közelében. Mi olyan lángost ettünk, hogy majd megszólalt.

3) Túrázni fel a Vörös-kőre (521), ahonnan gyönyörű panoráma tárul a kirándulók elé. Nem hosszú, ám néhol erősen emelkedő túráról van szó. Leányfaluból a piros (vonal) jelzés indít fölfelé, majd az első szakasz után, az erdők fohásza táblánál eldöntheted melyik jelzésen haladsz tovább. Mi ugyanazon mentünk. Lefelé viszont a sárgán, majd a piros kereszten, ami végül belefutott az első jelzésbe. Az erdő szép és élettel teli, összességében az útvonal sem túl, útközben több pados pihenő is van, még sincs az a nyomorgás, amivel néha a Prédikálószéken találkozhatunk.

4) Strandolni a fürdőben. Kicsit retró, de ha szeretitek az ilyet, szuper napot tölthettek a strandon.

5) Vagy a fentieket mind összekötve töltsetek egy hétvégét Leányfalun ;). Szállásokért, kattintsatok IDE.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

A képeket minden esetben, amikor nem tüntetjük fel a forrást, mi készítettük. Kérjük, hivatkozz, ha felhasználod ezeket. 😉