52 hétvége 52 kaland

Kempingezzétek körbe Európát: a mesés Bohinj

„Amikor Isten befejezte a világ megalkotását, rájött, hogy megfeledkezett egy kis embercsoportról, akik csendben várták Isten munkájának befejeztét. Ezért hálául nekik ajándékozta a világ legszebb helyét, melyet az emberek – Isten szláv nevéből (Boh) – Bohinjnak neveztek el.” (forrás: wikipédia/Bohinj)

Kedves kempingezésért-rajongó Olvasó! Vertél már sátrat Szlovénia festői tájain? Ismered Bohinj gyönyörű völgyét, ami ugyan közel van Bledhez, mégsem lepték (még) el a turistahadak?

Bohinj

Bohinj 20 km völgye a legjobb választás azoknak a kempingezőknek, akik hozzászoktak ahhoz, hogy minden a „lábuk előtt hever”. Amint kipattan az ember szeme, már lehet is indulni kirándulni, akár vízszintesen, akár merőlegesen fel a hegyre. A völgy kapuja egy kis falu, Soteska, középütt alsó és felső részre tagolódik, majd a Komna-hegy lábánál, Ukancban végződik. Itt találjátok Európa egyik legszebb tavát – mi láttuk, nem túlzás ezt mondani  😉 -, amely egyben Szlovénia legnagyobb természetes tava is.

A környéken két kemping közül választhattok: az egyik a hegyek tövében, még a tó előtt található (Camp Danica), a másik a tó sarkánál (Camp Zlatorog Bohinj). Mi az elsőt próbáltuk és szuper volt: remek „infrastuktúra” (korrekt fürdők és wc-k), nagy zöld terület, reggelenként fantasztikus péksütemények egy kihelyezett pékségből…

Mit csináljatok Bohinjban?

  • Keressétek fel Bohinj szimbólumát: tó + híd + Szent János-templom – itt nem tudtok nem képeslapra való fotót gyártani. 😉
  • Fedezzétek fel a Savica-vízesét! A vízesés 51 méter magas, két ágú (!), és Ukancban találjátok.
  • Érdemes kabinos felvonóval felrepülni a Vogelre (1535 m), ahonnan felejthetetlen kilátásotok lesz a völgyre és önmagában a Júliai-Alpokra.
  • Pihenjetek a tónál és járjátok be keresztül-kasul, lent és fent a völgyet!

Mennyi időre tervezzetek a völgyeben?

Ez jó kérdés, mi 4 napot voltunk, ebből hármat túráztunk, egyik nap pedig Bledben jártunk. De akár még kétszer ennyit is ellettünk volna. Ha épp nagy Szlovénia-kemping-túrán vagytok, akkor 3-4 napot javasolunk.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Az “52 hétvége, 52 kaland” rovat előző részeit ITT találod.

Képek forrása: pixabay, vogel.si