Szállás

Múltidéző parasztházak testközelben

Csupán néhány kulcsszó: gyönyörű környezet, csend, nyugalom, friss levegő, közvetlen és barátságos emberek, üde ízek, zamatok. Napjainkban egyre többen indulnak útnak, hogy felfedezzék a magyar vidéket és a benne rejlő értékeket. Biztos, hogy az olvasók közül is sokan vágynak arra, hogy a hétvégéken maguk mögött hagyhassák a város zaját. Utazásuk nem pusztán a hagyományos értelemben vett utazás lehet, múltidézés is. Sok vidéki porta nyitotta meg a kapuit az olyan vendégek előtt, akik ízig-vérig szeretnék megismerni a hagyományokat és megtapasztalni a régi falusi életet. Nincs olyan szeglete Magyarországnak, ahol  ne várnák lenyűgöző, százéves parasztházak gyakran korhű, eredeti berendezéssel a pihenni vágyókat. Íme egy kis ízelítő!

Cserépmadár szállás – Velemér

Gyönyörű, műemlék jellegű bútorokkal berendezett százéves parasztház az Árpád-kori freskós templomáról híres Veleméren.

A Zsúpfedeles házikó – Szalafő

Az Őrség szívében, a hét halomra épült Szalafőn található ez az eredeti formájában helyreállított parasztház. Az épület, amelyet helyi néprajzi tárgyakkal rendeztek be, a zsúpszalma tetőfedéssel és a fagerenda falakkal a térség építészeti hagyományait követi.

Kishalász Vendégház – Lovas

Balaton-felvidéki stílusban Lovas szőlőhegyén épült ház a Bakony lábánál, a Balatontól mindössze 2 km-re. A vendégház eredeti néprajzi tárgyakkal díszített és berendezett szobákkal várja a vendégeket.

Csuhaj Vendégház – Borsodivánka

Százéves parasztház közel a Tisza-tóhoz és az egri borvidékhez. A házat régi használati tárgyakkal és bútorokkal rendezték be.

Tornácos Parasztház – Tiszaszentimre

Összkomfortosan berendezett, korhű tárgyakkal hangulatossá tett fedett tornácos parasztház.

Birsalma Vendégház – Markaz

A Mátra lábánál régi parasztudvar felújításával kialakított, faragott bútorokkal berendezett vendégház.

Mint minden gyűjtemény, ez is szubjektív, és az is biztos, hogy a fentieken túl rengeteg gyönyörű parasztházat találtok még Magyarországon. Szálltatok meg már múltidéző szálláshelyen? Írjátok meg kommentben akár itt, akár a facebook-on, hol volt, milyen volt.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz facebook-oldalunkhoz. Köszönjük, ha megosztod másokkal is! 🙂

Forrás: SzállásKérés.hu