Kirándulás

Helló tavasz, irány a Hortobágy!

Bár az időjárás ezen a héten nem épp fényes arcát mutatja, itt az idő, hogy idénre végképp elbúcsúztassuk a telet és készüljünk a tavaszra. A begubózós hétvégék helyett menjünk inkább kirándulni, túrázni, fedezzük fel az eddig még nem vagy kevésbé ismert magyar tájakat, ízeket! Március elején az előttünk álló hétvégéken remek programok várnak azon útra kelőkre, akik első tavaszi állomásuknak az 1999 óta világörökségi helyszínként számon tartott Hortobágyot választják.

Február 28. – március 1.:  Állatok farsangja (Pusztai Állatpark)

Aki lemaradt idén a farsangi fánkról, ne csüggedjen, a Pusztai Állatparkban még lesz lehetősége falatozni. Kiváló családi programnak ígérkezik ugyanis az Állatok farsangja, ahol  kicsik és nagyok együtt temethetik a telet az őshonos magyar állatok között. Fánksütés, kézműves foglalkozások, állatsimogatás, szamaragolás, álarc készítés és nyuszi teke mellett még sok-sok izgalmas élményben lehet része a látogatóknak.

pusztai-allatpark

A kép forrása: itt.

Március 6-8.: Szoboszlói Toros Napok (Hajdúszoboszló)

Emlékszik még a régmúlt disznóvágások hangulatára? Volt már egyáltalán disznóvágáson? Szereti a hagyományos népi fogásokat, ismeri a szoboszlói konyha tájjelegű ételeit? Kedveli a hazai borokat és a pálinkát? Hallotta már ezt a szlogent: „Fald fel Szoboszlót! Toros ételek kritikus mennyiségben!”? Ha a kérdések többségére igennel válaszolt vagy pusztán felcsigáztuk az érdeklődését, akkor ezen a hétvégén Hajdúszoboszlón a helye, ahol immáron második alkalommal rendezik meg – a helyi gasztrokulturális programok nyitányaként – a Szoboszlói Toros Napokat.

Március 14-15.: Kikelet a Hortobágyon, Gólyaköszöntő (Hortobágy)

A tavasz hírnökei, a gólyák közül gyakran már február végén láthatunk néhányat, a többségük március közepével érkezik vissza afrikai szálláshelyéről. A Hortobágyon és környékén számtalan gólya él, visszatérésükkel új színt kap a táj, felpezsdül az élet, elkezdődik a gólyák násza.  A hortobágyi bemutató-, illetve kiállítóhelyek a fenti két napon hosszabbított nyitva tartással és gazdag programkínálattal nyitják meg kapuikat mindazok előtt, akik részesei szeretnének lenni a madarak érkezésének, fészekrakásának, párválasztásának. Kis ízelítő a programok közül: Hortobágyi Vadaspark – Várjuk együtt a gólyák érkezését!,  tavaszköszöntő vonatozás az ébredező természetben a Hortobágy-halastavi Kisvasúton, gólyaköszöntő családi program a Pusztai Állatparkban.

marcius-golyafeszek-bartfai-gergely

+ 3 tipp: ne mulassza el, ha már a Hortobágyon jár…

1. …a Kilenclyukú hidat megnézni. Miért kilenclyukú? A néphagyomány szerint egyszer Ruzsa Sándor csak úgy tudott elmenekülni az őt üldöző pandúrok elől, hogy átkelt a folyón, híd híján kilenc szeretője hátán ugratott.

2. …betérni a Hortobágyi Csárdába. A csárda több mint 300 éve várja az utazókat a Kilenclyukú híd lábánál. Mindenképpen kóstolja meg a hagyományos pásztorételeket és azokat az ínyencségeket, amelyek szürke marhából, rackából vagy akár mangalicából készültek.

3. …közelről megszemlélni a puszta jelképét, a pásztorok iránytűjét: egy gémeskutat.

szallas-kurucz-porta-devavanya-31200

A kép forrás: itt.

Forrás: www.hortobagy.eu, www.pusztaiallatpark.hu, www.hajduszoboszlo.hu, www.hnp.hu