Szállás

Őszi pihenés különleges szálláshelyeken

Nincs is jobb dolog annál, mikor kora ősszel jut egy kis idő a pihenésre, a családunkra és magunkra; amikor kirándulni, túrázni indulhatunk, felfedezhetjük az ősz újabb és újabb színeit, s feltöltődhetünk egy eldugott falu vagy épp egy nagyobb város megkapó szálláshelyein. Hogy senkit ne tántorítsanak ettől el a szálláskereséssel töltött hosszú órák és vívódások, ebben a posztban  5 (+1) különleges vidéki szálláshelyet mutatunk be. Különlegesek, mert nem szokványosak, nem hétköznapi szálláshelyek. Olyanok, amelyek már önmagukban élményt nyújtanak, nem mellesleg, elérhető árakon. Ha akad olyasvalaki, aki eddig még nem törte a fejét egy hosszabb-rövidebb őszi kiruccanáson, a képek után, garantáltan megjön a kedve hozzá.

1. Őrségi Malom Panzió (Bajánsenye)

Hányan mondhatják el magukról, hogy aludtak már egy 100 éve még gőzmalomként működő épületben? Hamisítatlan őrségi környezetben, a dombok, erdők és völgyek ölelésében található Bajánsenyén erre mindenkinek lehetősége nyílik, méghozzá egy igazán ízléses panzióban.

A képek forrása: itt és itt.

2. Regélő Borház Csárda (Farkasmály)

Néhány kulcsszó: mátrai borvidék tufakőbe vájt ódon pincék, egy műemlék jellegű présház, a présház emeletén kellemes (romantikus) szobák, jó vendéglátó, finom borok, kiváló ételek. A pincék valóban regélők; beszélnek és „beszéltetnek” a múltról, a szőlőről, a borról, s magunkról is. Nem csak borkedvelők figyelmébe ajánljuk, de nekik különösképp.

A képek forrása: itt és itt.

3. Imperiál Vendégház (Bábolna, Ménesbirtok)

Szálláshely egy patináns történelmi ménesudvarban? Igen! Komárom-Esztergom megye kis ékszerdobozára bukkan, aki ellátogat Bábolnára, és eltölt néhány napot a birtokon. Idős fák, kis templom, kastély szép belső terekkel, termekkel és gyönyörű udvarral, lovak, istállók és nyugalom – ez a ménesudvar. Mi voltunk már itt esőben, szélben és a legforróbb nyári napokon is; s még mindig visszamennénk.

A képek forrása: itt és itt.

4. Lőke Kúria Vendégház (Taliándörögd)

Élettel megtöltött ódon falak…semmi flanc, semmi túlzás, nemes és nagyszerű egyszerűség  jellemzi a Balaton-felvidéki Lőke Kúriát és gazdasági épületeit. Pont ez az egyszerűség – no meg persze az igen jó hírű falusi vendégasztaluk – teszi hihetetlenül vonzóvá a 200 éves épületeket, amelyek 2006 óta műemléki védettség alatt állnak.

A képek forrása: itt és itt.

5. La Cabana lombház – Kerca Biofarm (Kercaszomor)

Bajánsenyétől nem messze, a  Kerca Biofarmon sokak gyerekkori álma megvalósulhat, itt ugyanis kipróbálhatjuk, milyen is a fák koronája között lakni. A komfortos és hangulatos lombház a 10 hektáros farm különeső részén (még a szomszédoktól is távol) található kis erdő fái között épült. Szinte észrevétlenül válunk a természet részévé, még napközben sem lehet más hangot hallani a madarak énekén, a lovak nyerítésen és a közeli erdő neszein kívül. A ház konyhája kiváló; aki kedveli a tájjelegű, házias ételeket, ne hagyja ki a kóstolót…megbánná, Mesés hely, tapasztalatból mondjuk.

A képek forrása: itt.

(+1) Majk Kamalduli Remeteség (Oroszlány)

Felejthetetlen történelmi utazásban lesz része annak, aki Majkpusztán, a csend birodalmában, az erdők ölelte barokk műemlék falak között, a kamalduli szerzetesek egykori lakhelyén választ szállást magának.  A szerzetesi cellák a mai kor igényeinek és ízlésének megfelelő berendezéssel, felszereltséggel várják az új lakókat. A majki remeteség – minden bizonnyal – az egyik legalkalmasabb búvóhely Magyarországon, ahol a pihenés egyet jelent a természet és a történelem megbonthatatlan harmóniájával, a jó levegővel, a  csenddel, a testi, lelki és mentális feltöltődéssel. Mi más kellhet még?

A képek forrása: itt és itt.

Mint minden válogatás, ez is csak „egy” gyűjtemény. Örömmel fogadunk és osztunk meg minden szállásjavaslatot, akár itt, akár a facebook-oldalunkon. Aki kíváncsi még a fentiekhez hasonló Magyarországon található, nem hétköznapi szálláshelyekre, nézze meg egy korábbi posztunkat, amelyben nyolc vidéki szállást mutattunk be.