Programajánló

Minden, amit a busójárásról tudni érdemes

Tudjátok, hogy kik a busók, szép busók vagy jankelék? No és azt, hogy mi köze a busójárásnak a törökökhöz? Következzék egy kis kalauz, nem csak első-busójárásozóknak.

mohácsi busójárás
A kép forrása:itt.

1.  A busójárás nem más, mint egy télbúcsúztató és tavaszköszöntő mulatság, ami rokonságot mutat többek között a velencei karnevállal is. Időpontja a tavaszi napfordulót követő első holdtöltéhez igazodik.

2. A hagyomány szerint az első busójárás a törökök kiűzéséhez kapcsolódik: a helyi mocsárvilágba menekült őslakos sokácok ijesztő álarcot öltve és mindenféle zajkeltő eszközt magukhoz véve az éjszaka leple alatt átkeltek a Dunán, és kizavarták a törököket Mohácsról. Ez azonban csak legenda, a sokácok betelepítést a török uralom után kezdték meg, a népszokást pedig először a 18. század végén adatolták.

3. A busók fűzfából készített, egyedi kivitelű maszkot viselő alakok. Ruházatuk és kellékeik is jellegzetesek: fehér vászonnadrág, derékben megkötött kifordított birkabőr, bocskor, csizma, kezükben kereplő, hosszú fakürt vagy buzogány, de láthatunk náluk például „famatyit” is (busó baba).

4. Vannak „szép busók” is, akik népviseletben, arcukat fátyollal eltakarva ünneplik a tél végét.

5. A busójárás résztvevői a jankelék is, azaz rongyos ruhát öltött fiúk, arcukon ronggyal vagy harisnyával. A jankelék hátukon fűrészporral kitömött zsákot cipelnek, amivel menet közben ütögetik a közönséget. Feladatuk, hogy távoltartsák az ünnepség résztvevőit a busóktól. (A hagyomány a figurát Jankele Grün bécsi zsidó kereskedő alakjához köti, aki az őt csúfoló gyerekekhez vágta hozzá ruhákkal megtömött zsákját.)

6. A mulatság csúcspontja farsangvasárnap, amikor sor kerül a partraszállásra a Szigetből (Kismohács), majd a jelmezesek vonulására, s végül sötétedéskor, a télbúcsúztató koporsó vízrebocsátása után meggyújtják a máglyát, hogy jelképesen elégessék a telet.

mohácsi busójárás
A kép forrása: itt.

7. A mohácsi busójárás 2012 óta hungarikum, 2009-ben pedig felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Idén február 23-28. között rendezik meg Mohácson a busójárást, a hivatalos programért kattintsatok ide. Noha Mohácson ilyenkor már képtelenség szállást találni, ez ne riasszon vissza senkit attól, hogy részt vegyen a farsangon, hiszen a környéken még találtok szabad szállást, akár egész hétvégére is.

Nézzetek csak körbe itt!

 

Forrás: mohacsibusojaras.hu