utazás

Dalmácia gyöngyszeme: Trogir

Nem túlzás azt mondanunk, hogy Trogir Horvátország egyik legkedvesebb városa. Múltja van, jelene van, elképesztően szép, jó strandokkal, jó árakkal. Tudjátok…van néhány hely, amelyről elég csak egy-két képet látni és annyira elvarázsol, hogy nem tudod kiverni a fejedből. Trogir pontosan ilyen. Mi pedig biztatunk, hogy ne várjatok sokáig az utazással. Párral, családdal, egy napra vagy egy hétre, teljesen mindegy, hogy érkeztek – élmény lesz.

Trogir

Jól gondoljuk, hogy sokan a tengerpartért és a pihenésért utaztok Horvátországba? Nos, ez teljesen érthető. Ha viszont Trogirban vagy környékén járstok, akkor nem hagyhatjátok ki – és ezt hangsúlyozzuk -, hogy felkeressétek az UNESCO világörökségi listán is helyet kapott óvárost. Az időutazás nyomban az odavezető hídon elkezdődik. Olyan falak között, köveken jártok, aminek története a görögökkel indult. A város volt magyar kézen, ide menekült IV. Béla a tatárok elől, elérték a törökök, elfoglalta Velence…majd része lett még az Osztrák-Magyar Monarchiának is. Ti ebből ma a méltóságteljesen álló román, reneszánsz, barokk épületeket, emlékeket látjátok, amelyek egy-kettő leveszik az embert a lábáról. Nem is kell más: nagyot sétálni, beülni egy kávézóba vagy kikérni egy jó sört és nézni, beszippantani a horvát életérzést, mert itt aztán kaptok, jócskán.

Az óvárosban és annak közelében nincs strand, a szárazföld partvonala mentén és a Ciovo-szigeten viszont szuper aprókavicsos strandok találhatóak – sőt van olyan, ami annyira közel van az óvároshoz, hogy onnan egyenesen fürödni is mehettek. 🙂

Szállásokban, mint általában Horvátország minden szegletében, itt sincs hiány. Ha több napra tervezitek az utazást és szükségetek van a pénztárcátokhoz illő szálláshelyhez, nézzetek körül: ITT.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is!

Fotók: panoramio, mapio.net, pinterest