Kirándulás

Ki a zöldbe babával! – Apáthy-szikla és Árpád-kilátó

Gyermekünk az első túráján (még szeptemberben) alig volt 5 hetes, azóta – a masszív-téli hónapok kivételével – vagy apukájával vagy együtt hármasban, de majdnem minden hétvégén kirándul. És nagy szerencsénkre vigyorog, beszél vagy bóbiskol alatta. Noha Budapesten élünk, sosem okozott gondot, hogy kijussunk a zöldbe, hisz itt a BKV és olykor az autó is jól jön. S ha már a saját bőrünkön tapasztaljuk meg, milyen babával kirándulni, hol milyen akadályokba ütközünk vagy sem, meg is osztjuk veletek. Legutóbb az Apáthy-szikla és egyúttal az Árpád-kilátó volt az úti cél.

Árpád-kilátó
Ibolya az Árpád-kilátó felé

Hogyan juttok el?

A Batthány tértől indul a 11-es busz, aminek egész a végállomásig kell utazni. Onnan  pár perces sétával elérhető az Apáthy-szikla és az Árpád-kilátó is.

Ahogy mi mentünk

A babát felcsatolható hordozóban vittük, így utunkat a Törökvész út felé vettük, amiről a zöld jelzésnél (bal kéz felől) tértünk le az Apáthy-sziklához.  Itt egy meredekebb – helyenként lépcsős – szakaszon vezet le az út, amin babakocsival mi biztos nem mertünk volna lemenni (pedig elég bátrak vagyunk); ám semmi vész, ha babakocsival vagytok, akkor buszmegállótól a Nagybányai úton menjetek tovább, majd térjetek le a jelzésnél jobbra a kilátóponthoz. A meredek rész után könnyű séta következik, útközben pedig  itt-ott már látszik, hogy milyen panoráma vár ránk: szenzációs budai tájkép. Az pedig egészen különleges érzés, mikor az ember áll, a sziklán felette az ég, alatta pedig a nagy mélység – csak Weöres Sándort tudom idézni: „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

Az Apáthy-sziklától a Nagybányai úton tértünk vissza a kiinduló állomásunkhoz, s fordultunk is rögtön jobbra, hogy felmásszunk az Árpád-kilátóhoz. Babakocsival ebből az irányból ez is (szinte) lehetetlen küldetés, még hordozóval is combot próbáló…de minden lépés megéri. Itt is gyönyörű erdei ösvényen visz az út, s ahogy haladunk fölfele, jobb oldalon előbukkan a Duna, a hidak, a Parlament. Nemcsak a kilátás lenyűgöző, hanem a kilátó ódon épülete is, ahová egy kőkapun keresztül lépünk be. Jó időben tökéletes helyszín a szusszanáshoz, piknikezni, érdemes a családi kikapcsolódást ide tervezni.

Az Árpád-kilátótól ugyanazon az úton mentünk visszafelé, amin felnyargaltunk, majd buszra pattantunk, s mintegy negyed óra alatt újra a városközpontban voltunk. Utazással együtt mindösszesen csak 3 órás volt a kirándulás. 3 óra, könnyű megközelítés, 2 (még a felhős idő ellenére is) gyönyörű panoráma…azt hiszem nem is kell kimondani, merre dől a mérleg nyelve: babával vagy nélküle, de fedezzétek fel.

Apáthy-szikla
Tavaszi színekben az Apáthy-szikla