KirándulásSzállás

Az Alpokalja ékszerdoboza: Cák és környéke

Hallottatok már Cákról? Aki járt már ott vagy a környékén, bizonyára egyetért velünk abban, hogy kihagyhatatlan. Kihagyhatatlan a festői környezet miatt, az időtlen nyugalom miatt, a családbarát túra- és kiránduláslehetőségek miatt, a hangos madárcsicsergés miatt és még ezernyi érvet tudnánk felsorolni, miért utazzatok ide. Ha nincs időtök több napot itt tölteni, az sem baj, egy séta a falu körül vagy valamelyik Cákot szelő kirándulóúton is garantált feltöltődést ad.

cák

Az Alpok lábánál járunk, ahol egymást érik az apró települések, repceföldek, szőlőbirtokok. Kőszeg felől érkezve (6 km után) a völgyben egyszer csak felbukkan hívogatóan Cák templomtornya. Aki szereti a csendes, szűk és kanyargós kis utcákat régi házakkal, szépen gondozott udvarokkal és kertekkel, itt azonnal otthon érzi magát.

Mit láthattok Cákon?

Ki sem kell mozdulnotok a faluból ahhoz, hogy egy történelmi pincesoron találjátok magatokat. A gesztenyefák övezte zsúpfedeles pincéket előbb a szőlő préselésére és tárolására használták, majd gesztenyét és gyümölcsöt tároltak bennük. Többségük a 19. század elején épült, 9 élvez műemléki védettséget. A pincesor napjainkban mini skanzenként várja a látogatókat. A népi építészet egyik gyöngyszemét, a Boronafalú lakóházat a Petőfi utca 39. szám alatt találjátok. A ház a múlt század második felében épült, eredetileg vörösfenyőből készült zsúptető borította (ma nádfedél). A falu templomát 1894-ben építették egy bécsi építész (Ludwig Schöne) tervei alapján.  Felkereshetitek még a település északi határán található kőfejtőt is, valamint ha van kedvetek, időzzetek, piknikezzetek picit a pihenőnél.

Milyen programot ajánlunk még?

Ahogy írtuk, itt minden karnyújtásnyira van, a legjobb kirándulóhelyek is: a kertek alatt kellemes sétával elérhető Velem, Kőszegszerdahely; kicsit komolyabb túrával rögtön megcélozhatjátok Írottkő-kilátót vagy a méltán népszerű Óház-kilátót. Akár autóval, akár gyalogosan érdemes felkeresni a bozsoki Sibrik-kastélyt vagy egyenesen Kőszeget, ahol garantáltan el tudjátok tölteni a napotokat.

Mi, ahogy a képek is mutatják, a tavaszi virágzáskor jártunk Cákon, gyönyörű volt a táj. Ha az ország nyugati határához tervezünk nyaralást vagy bármilyen kikapcsolódást, hajlamosak vagyunk az Őrségre fókuszálni – igen, nekünk is nagy kedvencünk. De vegyétek fel a listára ezt a kis kiugró szegletet, nagyon-nagyon megéri!

Ha körülnéznél a cáki és Cák környéki szálláshelyek között is, akkor kattints: ide.

***

A képeket minden esetben, amikor nem tüntetjük fel a forrást, mi készítettük. Kérjük, hivatkozz, ha felhasználod ezeket. 😉