Kirándulás

Cseszneki várhódítás vaskötélen

A cseszneki vár egyike a legszebb és legkedveltebb magyarországi kirándulóhelyeknek, robusztus falai több mint 700 éve magasodnak a Bakony völgyei fölé. A sziklaszirten álló vár megtekintése – önmagában is – kiváló program, amit megkoronázhat egy a környéken tett vadregényes túra a Kőmosó-szurdokban, Kő-árokban vagy az Ördög-árokban. Az utóbbi években a természet és a szurdoktúrák kedvelői mellett Csesznek nagyon népszerű lett a természetközeli, izgalmas, ugyanakkor extrém kalandokat kereső sportolók / turisták körében is, hiszen 2013-ban itt, a vár tövében, a Kőmosó-szurdokban adták át Magyarország első via ferrata útvonalát (Klettersteig, „vasalt út”).

b29f10dee05ba7a0adf4364791f14010

A kép forrása: itt

A via ferratázáshoz nincs szükség profi sziklamászó tudásra, némi bátorsággal felvértezve, jó kondícióval és a szükséges – kötelező! – felszerelés (beülőheveder, kantár, sisak) beszerzésével útnak is indulhatunk. A Kőmosó-szurdokban három sodronyköteles pálya vár ránk különböző nehézségi fokozattal. Azok, akik még csak ismerkednek a sporttal, mindenképpen az Ostromlók útján kezdjenek, ahol a kezdeti meredek lépések leküzdésével élménygazdag, ugyanakkor viszonylag könnyen teljesíthető pályán haladhatnak tovább. Ezt a szakaszt gyönyörű bakonyi panoráma kíséri, érdemes néha megállni és a hátunk mögé nézni! Nehezebb és erőt próbálóbb a Kőmosó-hegy tetejére tartó Várpanoráma út. Trükkös, izgalmas, a fáradtságért cserébe viszont felejthetetlen kilátást ad a várra, no meg a korábban legyőzött vasalt útra.  A Tálos Zoltán emlékút a nemzetközi besorolás alapján a nagyon nehéz, extrém nehéz kategóriába esik; olykor már-már függőleges falszakasszal, csakis profiknak és az előző részeket játszi könnyedséggel teljesítőknek ajánlott.

ostromlok_utja_topo

A kép forrása: MAKASE

varpanorama_ut_topo

A kép forrása: MAKASE

Aki kedvet kap a mászáshoz, készüljön fel arra, hogy hétvégenként tömve vannak az utak, gyakran még várakozni is kell a beszállás előtt vagy éppen útközben kell „kényszerlógnunk” a dugó miatt. A felszerelés beszerzésének legkönnyebb módja a bérlés, akár sportegyesületektől, akár helyben is lehet. Ha kezdőként nagyobb bátorságot ad az, hogy profi figyeli lépéseinket, akkor érdemes vezetőt bérelni, illetve csatlakozhatunk szervezett túrákhoz is, ahol a vezetők és a biztonsági felszerelés biztosítva vannak számunkra. Mi az utóbbi mellett döntöttünk és vágtunk bele első vasalt út járásunkba. Az Ostromlók útján a kezdeti megilletődöttség és a heveder felé tanúsított bizalmatlanság mindenkinél hamar elmúlt, úgyhogy nagy bátorsággal indultunk neki a következő pályáknak.

1_4

Az Ostromlók útja tetején.

2_2

A Tálos Zoltán emlékút alulról.

Ha kellő erővel bírunk és ismerjük a határainkat, nincs mitől tartanunk. Az építők az acélsodronyok mellett a nehezebb szakaszokon lépéseket (fémkapaszkodókat) fúrtak a hegy oldalába, amik jelentős segítséget adnak a mászáskor. Az biztos, hogy aki szereti a kalandparkokat, itt nem fog csalódni, sőt…

A via ferratázás kicsiknek (12 év felett ajánlott) és nagyoknak egyaránt hatalmas élmény lehet, ahol a természetben és sportban lelt öröm egymást karöltve szabadul fel. Jó hír, hogy napokon belül Tatabányánál, a Kő-hegyen megnyitják a második „vasalt úthálózatot”. Kalandra fel!