KirándulásProgramajánló

5 + 1 élmény, amit egyben csak a Tisza-tó tud adni

Ha feltennénk azt a kérdést, hogy melyik az a magyarországi tó, ahol naphosszat strandolhatsz, a környékén számtalan túrázási és kirándulási lehetőség közül választhatsz és még körbe is tudod biciklizni, szinte biztos, hogy a többség gondolkodás nélkül a Balatont mondaná. Pedig mindez egy az egyben elérhető a Tisza-tónál is, sőt, még sok minden más is. Mi most a fürdőzésen és kerékpározáson túl 5 + 1 élményt ajánlunk Nektek, amelyeket ki kell egyszer próbálnotok, akár egyenként, akár egyszerre az összeset :).

1. Séta a vízen

Egy kis belső tó mentén közvetlenül a víz felett vezetnek a Tisza-tavi Vízi Sétány pallói, amelyeken mintegy 1500 méteren keresztül közvetlen közelről fedezhetjük fel a tó állat- és növényvilágát – ehhez információs táblák és madármegfigyelő házikók nyújtanak segítséget. A vadregényes út a Tisza-tó olyan pontjait érinti, amelyek korábban megközelíthetetlenek voltak. A sétány csak vízi úton közelíthető meg a poroszlói Fűzfa Kikötőből menetrend szerint induló kishajókkal vagy szervezett csónaktúrák keretében.

Tisza-tavi Vízi SétányA kép forrása: itt.

2. Csónaktúra a Madárrezervátumban

Ha olyan madárvilágot szeretnél látni, amely Európában egyedülálló és nem mellesleg még az evezős túrákat is kedveled, a madárrezervátum csónakos bebarangolása életed egyik legszebb élményét nyújthatja. Érdemes a tó egy-egy pontján csendben elidőzni várni és figyelni, mi történik körülöttünk. Milyen madarakra számíthatsz? Hazánkban itt él a legtöbb gém (a ritkaságnak számító üstökös gém is felbukkan), de találkozhatunk még többek között a hófehér nagykócsaggal, a jégmadárral és a kárókatonával is. A madárrezervátum fokozottan védett terület, része a „Világörökség része” címet elnyert Hortobágyi Nemzeti Parknak.

Tisza-tó, MadárrezervátumA kép forrása: itt.

3. Kalandozz a Kalandszigeten!

A Tisza-tó közepén erdő övezte kalandpályák várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Másszatok fel a 15 méter magas mászótoronyra és kilátóra, menjetek végig a 140 akadályból álló pályán, próbáljátok az óriás csúszópályákat és a vízi játékokat. A Kalandszigetet 18 hektáros területen alakították ki, amelyet palló úton közlekedve be is járhattok felfedezve a környék élővilágát. Ha ide ellátogattok, az élmény és az kellemes elfáradás garantált.

4. Amikor az állatkert és szabadidős  élményközpont egy és ugyanaz…

….az a családi kirándulás fénypontja. Tudtátok, hogy a Tisza-tavi Ökocentrum 4 szintes látogatóközpontja rejti magában Európa legnagyobb édesvízi akváriumát? Különösen látványos az óriásakvárium, ahol egy víz alatti alagútban, mintha valóban a tóban lépdelnénk, néhány percre bepillanthatunk a vízi világ mindennapjaiba. A főépületet körülvevő szabadidőpark egyszerre vidámpark és állatkert és „mini skanzen„, ahol a kisebbek örömére számos játszótér kapott helyet (figyelem, vízi játszótér is van!!!) és rendszeres állatbemutatókat tartanak, s ahol a hagyományokat kedvelők rövid történelmi sétát tehetnek belépve a Tájház falai közé, a halászskanzenbe vagy a baromfiudvarba. S ha még mindig nem elég az élményekből, innen számos túrára/kirándulásra (akár a vízi sétányra) is benevezhettek. Mottó: Egész napos kikapcsolódás az egész családnak.

Tisza-tavi ÖkocentrumA kép forrása: itt.

5. Az Óhalászi-sziget titkai

Óhalászhoz, az elsodort faluhoz, kenuval közelítünk. Utunk a tavirózsákkal borított Óhalászi-Holt-Tiszán át vezet, a Tisza-tó talán egyik legszebb részén járunk. Az Óhalászi-sziget kilátótornyánál pihenünk meg, ott, ahol az egykori kis falu maradványai is elterülnek. Az 1876 márciusában elsodort falu romjait a Tisza-tó duzzasztását követően ugyan nehézkesen lehet felkutatni (a falut ma teljesen körülöleli a víz és a növényzet is sűrűn benőtte), de információs táblák segítségével a kanyargós kusza ösvényeken bolyongva még megtalálunk egy-egy romot. Érdemes túravezetőt fogadni, aki segít megtalálni ezeket a régi emlékeket. Jóllehet szívszorító, mégis csodálatos időutazás részese lesz az, aki felfedezi az Óhalászi-sziget titkait.

óhalászi sziget

tisza-tó
A képek forrásai: itt.

+1 A kérészek násza – tiszavirágzás

Mert nagyon látványos és nagyon aktuális: ha az időjárás is úgy engedi, akkor eljött annak az ideje, hogy ebben az évben is felszínre jöjjön és párt keressen magának milliónyi kérész a Tiszán és a Tisza-tavon. S nem is akármilyen kérészek, hiszen Európa legnagyobb tiszavirágjairól van szó. Páratlan élmény naplementekor egy kenuból nézni násztáncukat. Számtalan szervezet indít ilyenkor kenus túrákat kifejezetten azért, hogy le ne maradjatok a tiszavirágzásról (érdemes követni pl. a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának honlapját: itt). És mi csak hangsúlyozni tudjuk: NE maradjatok le róla!

 

Tisza-tó, tiszavirágzás
A kép forrása: itt.