Kirándulásutazás

10 ország, amit 2018-ban látnod kell

A Lonely Planet minden évben összeállít egy-egy listát azokról az országokról, régiókról, városokról, amelyeket bizony a következő évben fel kell  tűzzetek a (valós vagy képzeletbeli) bakancslistátokra. Mi azt kívánjuk Nektek az új évre, hogy minél több olyan helyre jussatok el – legyen az belföldi vagy külföldi úti cél -, ahová már régóta vágytatok. S ha ebben mi is segítettünk, akkor azzal számunkra is nagy örömöt okoztok. És mielőtt jön a Top 10 ország a Lonely Planet ajánlásával: Boldog új évet Nektek! Köszönjük, hogy velünk voltatok 2017-ben, és hogy velünk kezditek 2018-at. 🙂

kína

1. Chile

Dél-Amerika „elzárt” gyöngyszeme; az ország, amit északról az Atacama-sivatag, keletről az égbe törő Andok nyúlványai, nyugatról a végtelen Csendes-óceán, délről pedig Patagónia áthatolhatatlan vadonja határol.

Chile

2. Dél-Korea

Az ázsiai modernitás játszótere, a végtelenbe vesző felhőkarcolók hazája. Februári indulással ne számoljatok, mivel ekkor Dél-Korea ad helyet a téli olimpiának és tele lesz az ország turistákkal. Inkább várjátok meg a tavaszt és a cseresznyevirágzást, ami itt is gyönyörű.

dél-korea

3. Portugália

Aki járt már itt, érti, aki a közeljövőben fogja felkeresni, érteni fogja, miért is olyan vonzó Portugália. Egyszerű a válasz: annyira színes, annyira látványos, annyira ízes. No és persze ne feledkezzünk meg a szinte kristálytiszta vizű strandokról sem. Ugye tudjátok, hogy Budapestről több portugál városba közvetlen repülőjárat indul?

portugália

4. Djibouti

Hallottatok már Djiboutiról? Tudjátok merre van? Kelet-Afrikában találjátok, ott, ahol 3 tektonikai lemez mozog lassan, de biztosan formálva a tájat. Rendkívül szép természeti látványosságok, pezsgő kultúra, lehengerlő strandok, tényleg felejthetetlen élmények – pl. cetcápa-búvárkodás – várnak rátok.

djibouti

5. Új-Zéland

Új-Zéland minden kétséget kizáróan a túrázók paradicsoma: hatalmas erdők, számtalan nemzeti park, magas hegyek, gleccserek, sziklás tengerpartok, lenyűgöző tavak…és igen, borvidékek. Nekünk már fent van a bakancslistánkon, Nektek?

új-zéland

6. Málta

Elég csak a fürdőruhátokat, néhány pólót, nadrágot/szoknyát magatokhoz ragadnotok, költőpénzt raknotok és  felszállnotok egy Máltára tartó repülőre. Tavasztól késő őszig ugyanis ragyogó idő vár rátok ebben a cseppnyi országban. Mi 2014 október végén olyan indián nyárban találtuk magunkat, hogy azóta is emlegetjük. Hangulatos városok, szép tengerpartok, hatalmas templomok, erődítmények úton útfélen. Fővárosa, Valletta 2018-ban Európa kulturális fővárosa lesz. Akár 3 napra mentek,akár 10 napra, nem fogjátok megbánni. Ráadásul, nagyon pénztárcabarát nyaralást szervezhettek.

Málta

7. Grúzia

Nem volt egy olyan napja sem a grúziai utunknak, amit nem élveztünk volna, holott olykor csak esegetett, máskor zuhogott az eső. Két szó van, ami eszünkbe jut az országgal kapcsolatban: lenyűgöző és megdöbbentő. Néhány hely, amit feltétlenül keressetek fel, ha Grúziába visz utatok: Vardzia, Uplistshike, Ananuri, David Gareja, Gergeti Trinity templom (Kazbek), Mestia, Signagi és persze járjátok be keresztül-kasul a fővárost, Tbilisit. Helyi ételek és borok kóstolása kötelező!

tbilisi

8. Mauritius

Ez a sziget maga az idill. Híres a káprázatos zafírkék tengererről és a fényűző tengerparti üdülőhelyekről, ahol a felfedezhetitek a korallzátonyokat, tengeri kajakozhattok és „barangolhattok” szebbnél-szebb lagúnákban. A szigeten 2018-ban van mit ünnepelni, hiszen kerek 50 éve nyerte el függetlenségét.

mauritius

9. Kína

Ha azt mondjuk Nektek Kína, akkor többségetek rögtön rávágja, hogy Nagy Fal, tömeg, nagy városok rossz levegő. És igen, igazatok van. Ez is Kína. És még a modernség, technológiai fejlettség is, ahogy a hosszan elterülő, épp virágba boruló vagy zöldellő mezőgazdasági földek is. Ahány arca van, annyi „típusú” turistát vonzz magához. Egyszer Nektek is érdemes megnézni.

Kína

10. Dél-Afrika

Mi jellemzi Dél Afrikát? A strandok és a hegyek, a vadon élő állatok és a finom borok, a vibráló kultúra és a sokszínű főváros, Cape Town. Idén még inkább pezsegni fog itt a levegő, hiszen Nelson Mandela centenárium lesz.

dél-afrika

Forrás: Lonly Planet, képek forrása: Pinterest, Pixabay