52 hétvége 52 kalandKirándulásutazás

Szlovénia a téli mesevilág

Adott, hogy egy évnek 52 hétvégéje van. Miért is szalasztanátok el akár egyet is azért, mert – noha amúgy megtehetnétek, hogy elindultok kirándulni, országot látni vagy akár távolabb utazni -, mégis otthon gubbasztotok. Jó-jó, kedvetek lenne, de hova menjetek így tél idején? Nos, ha a közelben, de nem Magyarországon valódi téli mesevilágba szeretnétek csöppenni, akkor Szlovénia felé vegyétek az irányt. Nézzétek végig a fotókat, olvassátok el tippjeinket, és aztán kezdődhet is a tervezgetés! 🙂

Szlovénia, Szent Tamás templom

Rače-kastély

Nem is olyan messze a magyar határtól vár felfedezésre egy igazi gyöngyszem, Rače 16. századi kastélya. Ha Maribor az úti célotok vagy épp a határon jártok, akkor  egy „gyors” kitérőt bőven megér. Csendes, gondolatébresztő sétákhoz ajánljuk.

Rače kastély, télen

Bohinj

Egy festői völgy, benne Szlovénia legnagyobb természetes, szerintünk pedig Európa egyik legszebb tava. Itt nem találtok turistahadat, nyugalom és – tényleg – meseszerű érintetlenség vár. A környéken síelhettek, túrázhattok a Száva-vízeséshez, s ha felvonóval felmentek a Vogelre, lenyűgöző látvány fogad majd Titeket.

Bohinj télen

Bohinj, télen

Snežnik-kastély

Ez az a hely, ahová a romantikus lelkű utazók mindig visszavágynak. A 13. században épült kastély Szlovénia egyik legrégebbi kastélya, amely egyedülálló módon szinte teljes egészében megőrizte berendezését. Az épület ma múzeumként működik. Ha ide belépsz, valóban időutazásban lesz részed.

Sneznik kastély télen

Predjamai barlangvár

Nem messze a világ egyik legnagyobb és (méltán) leglátogatottabb barlangjától (Postojna) található Predjama vára. A sziklafal nyílásában épült vár szintén különleges figyelmet érdemel, hiszen hat szintjével a világ legnagyobb barlangvára. Az előző kastélyhoz hasonlóan a 13. században épült. Jó hír, hogy télen is látogatható, akár együtt a barlanggal.

Predjama vára télen

Bled

A végére hagytuk a turisták nagy kedvencét. A télen is, nyáron is kihagyhatatlan Bledet. Egy séta a tó körül, túra a várost övező magaslatok egyikén, csodálatos táj, leírhatatlanul szép panoráma, s ha az időjárás is engedi, korcsolyázás a tó jegén. A nap végén el ne felejtsétek valahol megkóstolni Bled híres vaníliakrémes krémesét.

Bled télen

Bled télen

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz facebook-oldalunkhoz. Köszönjük, ha megosztod másokkal is! 🙂

Fotók: Pinterest, Pixabay