52 hétvége 52 kalandKirándulás

Kastélyok, amelyeket mindenkinek fel kell fedeznie

Sokszor hangoztattuk már: nincs olyan szeglete Magyarországnak, ahol ne bukkannánk egy-egy kastélyra. Akár romos, akár eredeti pompájában állva találjuk meg ezeket, a falaik azonnal mesélni kezdenek: családi titkokról, szerelmekről, életmódról, szokásokról, történelmi eseményekről. „52 hétvége 52 kaland” rovatunk új posztjában most Kelet-Magyarországra hívunk Titeket. 2 napra 3 kastélyt ajánlunk figyelmetekbe, olyanokat, amelyeket több mint érdemes látnotok. Nem mellesleg a felfedező út az Északi-középhegység tájain vezet, ami két szempontból is jó hír: 1) a hegyek mindig szépek, 2) a szállásotok mindenképpen borvidéken lesz :D.

zemplén

De la Motte-kastély, Noszvaj

Noszvaj önmagában megér egy hétvégét, sőt még több napot is; a környezet, a helyiek kedvessége, a vendéglátás mind-mind 5 csillagos. Az óriási – szépen gondozott- angolparkkal büszkélkedhető De la Motte-kastély 1774-78 között épült copf stílusban, napjainkban a magyar kastélyépítészet miniatűr remekeként tartják számon. Különös jelentőségét az adja, hogy 5 helyiségében eredeti, 18. századi falfestményeket láthatunk, mindezek mellett pedig eredeti nyílászárókat, csillárokat és kályhákat is találunk.

Igazán jól döntötök, ha Noszvajon töltitek az estéteket. Itt találjátok a legjobb ajánlatainkat: https://szallaskeres.hu/noszvaj-szallas

De la Motte kastélyKép forrása: itt.

L’Huillier–Coburg-kastély, Edelény

Magyarország hetedik legnagyobb kastélyáért Edelénybe kell utaznotok. A kastély a városközponttól egy kis híddal elválasztott szigeten épült – a néhány éve történt felújításnak köszönhető, hogy ma így, az eredeti elképzelés és elrendezés szerint láthatjuk. Nos, aki ide betér ne várjon használati tárgyakkal zsúfolásig tömött szobákat. Modern és elegáns kiállításra készüljön, ahol elmerülhet a lenyűgöző látványban, falfestményekben és az információdús, ám cseppet sem unalmas tárlatvezetésben.

Edelény környékén töltenéd az estét? Itt válogass a szállások közül: https://szallaskeres.hu/edeleny-szallas

edelényi kastély

Károlyi-kastély, Füzérradvány

Évekkel ezelőtt már ajánlottuk nektek a füzérradványi kastélyt a Zemplén legjobb kirándulóhelyei között. És nem tehetjük ezt elégszer: hiszen olyan sokan mentek el mellette (pontosabban a bevezető út mellett), amikor a füzéri vár felé tartotok anélkül, hogy megállnátok. A kastély a 140 hektáros kastélypark legmagasabb pontján erdei- és feketefenyők ölelésében áll. Érdekesség, hogy az épület maga a 19. században épült Ybl Miklós tervei nyomán, ám belül egy itáliai reneszánsz palota termeibe csöppenünk. Hogyan? A kőfaragványok, márványkandallók, ajtókeretek, domborművek mind-mind firenzei mesterek munkái, amelyek a 16-17. században Itáliában valóban reneszánsz palotákat díszítettek. A kiállítás után érdemes hosszabb-rövidebb sétára indulni a különleges klímájú angolparkba – nyáron megpihenni a 250-300 éves fák árnyékában. Meglátjátok, nem fogjátok megbánni.

Ha úgy döntötök, hogy Füzérradvány közelében szállnátok meg, akkor innen válasszatok szállást: https://szallaskeres.hu/fuzerradvany-szallas

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz facebook-oldalunkhoz. Köszönjük, ha megosztod másokkal is! ?

A rovat előző bejegyzése Szlovénia téli mesevilágáról szólt. Olvastad már? Ha még nem, de kíváncsi vagy rá, kattints: ide.